Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România a semnat acordul de împrumut PNRR cu Comisia Europeană, în valoare de 15 miliarde de euro. Pentru ce vor fi folosiţi banii

18
27 Nov 2021 10:53:55
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a semnat vineri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă încheiat între Comisia Europeană şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”Ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă încheiat între Comisia Europeană şi România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor şi ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului”, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Ţac Pac
27.11.2021, 11:04:51

(Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale)-ma precis ,acoperirea furturilor masive a banului public /tranparenta 0 cand e vorba de cheltuirea banului public ,acest fapt duce la furt masiv /imaginati-va o panseluta plantata intr-un parc in Bucuresti -10 euro /boyz e timpul de mai multe jafuri pnl+psd groparii Romaniei

+12 (16 voturi)
Ionel Marcu
27.11.2021, 11:12:00

Cu împrumutul ăsta ne permitem să ținem și în continuare nu număr de bugetari cu o treime mai mare decât Polonia, țară de două ori mai mare decât România, un Parlament mare cât al Franței și să plătim pensii speciale mai mari ca în Vest. Datoria or să o plătească copii noștri iar autostrăzile le vor finaliza nepoții.

+22 (26 voturi)
Popescu Stela
27.11.2021, 12:01:00

Europa in varianta ei de UE finanțează criminaliatea economică și jaful din România, organizate și controlate de sekuristii bolshevici ai unui comunism evident in toate grupările etichetate cu diverse acronime. Cand generația pensionarilor va fi demult ingropata, forta violenta a hidrei bolshevice va lovi foarte dur. Nu am nicio îndoiala.

-3 (15 voturi)
Pisicul Tunetului
27.11.2021, 11:09:04

Mai bine mi iar da mie.....

0 (4 voturi)
Aurel Paun
27.11.2021, 12:09:12

Se tot vorbeste despre "bani europeni" pentru finantarea diverselor proiecte de dezvoltare din Romania, unde Romania plateste un procent mic (pana in 25%) iar restul de bani ii suporta UE. In cazul alocarii de miliarde de euro pentru Romania prin PNRR se dovedeste ca acesti bani se imprumuta pe termen lung si nu sunt suportati de UE. In acest caz dece s-a laudat Iohanis, guvernul si toti politrucii cu miliardele de euro de la UE daca viitorul Romaniei este amanetat pe zeci de ani?

+15 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările