România, somată să restituie Comisiei Europene 4,5 milioane de euro din sumele alocate prin Politica Agricolă Comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia consideră că România a cheltuit incorect sume alocate prin Politica Agricolă Comună
Comisia consideră că România a cheltuit incorect sume alocate prin Politica Agricolă Comună

Comisia Europeană (CE) solicită restituirea unei sume totale de 318 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune cheltuite în mod incorect de 11 state membre UE, în cazul României fiind vorba despre 4,51 milioane de euro, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit sursei citate, unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, astfel că impactul financiar al deciziei va fi de aproximativ 315 milioane de euro.

Banii revin la bugetul Uniunii Europene deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.

Cu ce a greşit Bucureştiul

România trebuie să dea înapoi 4,51 milioane de euro, iar impactul corecţiei va fi de 4,24 de milioane de euro.

Corecţiile au fost aplicate pentru nedefinirea anumitor condiţii agricole şi de mediu, pentru controale efectuate în mod parţial şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni.

Cele mai mari corecţii au fost aplicate Franţei, care va da înapoi 255,66 milioane de euro, dintre care 238,90 milioane de euro, pentru deficienţe privind alocarea de drepturi la plată.

Portugalia a primit sancţiuni în valoare de 17,46 milioane de euro, pentru deficienţe privind ecocondiţionalitatea, pentru plăţi aferente unor animale neidentificate şi calitatea nesatisfăcătoare a controalelor la faţa locului.

Statele membre UE sunt responsabile cu gestionarea majorităţii plăţilor din cadrul Politicii Agricole Comune, în principal prin intermediul agenţiilor lor de plăţi.

De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele.

Pe de altă parte, Comisia Europeană desfăşoară peste 100 de audituri în fiecare an, verificând dacă verificările şi reacţiile statelor membre în ceea ce priveşte deficienţele sunt suficiente şi are dreptul să recupereze ulterior fonduri dacă auditurile constată că gestionarea şi controlul realizate de statul membru nu sunt suficiente pentru a garanta că fondurile UE au fost cheltuite în mod adecvat.


Mai puteţi citi:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Erste Bank: România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.

Proiectele europene nu fac întotdeauna bine şcolilor

Lucrările de reabilitare demarate la sfârşitul anului trecut la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din Galaţi au făcut mai mult rău decât bine. Mutaţi din şcoală cu mai bine de jumătate de an înainte de deschiderea şantierului, copiii au început să se... rarefieze!

Ministerul Agriculturii vrea să acceseze fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru ferme. Cei care se asociază vor beneficia de subvenţii mai mari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Teodorovici îl contrazice pe Băsescu: Comisia Europeană a transmis că România nu trebuie să se grăbească cu Acordul de Parteneriat

Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite