România, ţara cu cele mai mici preţuri din UE. La ce produse se înregistrează cele mai mari diferenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

În 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Potrivit sursei citate, anul trecut, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Alcoolul şi tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte diferenţa de nivel de preţ, cu cele mai scăzute niveluri de preţ înregistrate în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cea mai mare din Irlanda (187% din media UE) , urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%). Această mare variaţie a preţului se datorează în principal diferenţelor de impozitare a acestor produse între statele membre.

Alimentele şi băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (66% din media UE) şi Polonia (68%), iar  cele mai scumpe au fost  în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Îmbrăcămintea este  grupul de produse în care preţurile diferă mai puţin între statele membre, variind de la 73% din media în Ungaria la 130% în Danemarca. Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferenţă de preţ mai mică între statele membre, Polonia (80% din media UE) fiind cea mai ieftină şi Danemarca (137%) cea mai scumpă. Diferenţele de preţ au fost, de asemenea, limitate pentru electronice de larg consum, de la 87% din media în Polonia la 112% în Olanda şi în Malta.

Românii au plătit şi în 2019 cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană pentru un coş de alimente şi băuturi non-alcoolice, respectiv 66% din preţul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelaşi coş de produse au plătit 129% din preţul mediu la nivelul UE, arată datele publicate joi de Eurostat.

Datele pentru anul 2019 au fost identice cu cele din 2018 când vine vorba de acest coş de alimente şi băuturi non-alcoolice comparabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite