România, în topul ţărilor cu cel mai mare risc de sclavie modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tanara lanturi

Situaţia sclaviei moderne în România este considerată a se deteriora mai rău decât în orice altă ţară la nivel mondial.

România a coborât 56 de locuri în clasamentul sclaviei moderne, până pe locul 66-lea, cu cel mai mare risc.

Riscurile sclaviei moderne au crescut în aproape trei sferturi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pe parcursul ultimului an, potrivit celei de-a doua ediţii a Indexului Sclaviei Moderne (MSI), realizată de consultantul de risc Verisk Mapleroft.

Cele cinci ţări care prezintă cel mai mare risc sunt România, Grecia, Italia, Cipru şi Bulgaria - puncte-cheie de intrare în regiune a migranţilor, care sunt extrem de vulnerabili la exploatare. Cercetarea, care evaluează 198 de ţări prin puterea legilor, eficacitatea aplicării lor şi severitatea încălcărilor, arată scăderi ale scorurilor pentru 20 de ţări din tot blocul european.

Robie şi trafic de persoane

Însă în România situaţia este cea mai gravă. Ţara noastră, alături de Italia, înregistrează cele mai grave încălcări de drepturi din Uniunea Europeană, ce vizează: forme severe de muncă forţată, cum ar fi robia şi traficul de persoane, arată analiza Verisk Mapleroft. Din UE, numai Italia se află mai jos, pe locul 133, însă ea a coborât numai 16 locuri în clasament.

image

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie estimează că peste 20.000 de imigranţi au intrat în Europa în 2017, dintre care 85% au debarcat în Italia. Sosirile în Grecia au scăzut dramatic de la semnarea Acordului UE-Turcia privind refugiaţii în 2016, dar ţara, care a scăzut cu 17 locuri în index, găzduieşte un număr semnificativ de migranţi şi rămâne o destinaţie-cheie pentru traficul de fiinţe umane.

Potrivit lui Verisk Maplecroft, prezenţa acestor populaţii migrante vulnerabile în ţările primare de sosire contribuie în mod esenţial la creşterea numărului de sclavi în mai multe sectoare din regiune, cum ar fi agricultura, construcţiile şi serviciile.

Datorită schimbării geografice a sosirilor migranţilor, Verisk Maplecroft se aşteaptă ca riscul sclaviei moderne să se înrăutăţească în Italia în anul următor, agricultura fiind un sector îngrijorător.

„Criza migranţilor a crescut riscul incidentelor de sclavie care apar în lanţurile de aprovizionare ale companiilor din întreaga Europă”, spune Sam Haynes, analist senior al drepturilor omului la Verisk Maplecroft. „Nu mai sunt doar hotspoturile tradiţionale de aprovizionare din economiile emergente cărora întreprinderile ar trebui să le acorde atenţie atunci când evaluează riscurile furnizorilor lor şi mărfurile pe care le surprind”, spune el.

Chiar şi cele mai mari economii ale UE nu sunt imune la creşterea riscului de sclavie. Germania şi Marea Britanie au înregistrat schimbări uşor negative în scorurile lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite