România ar putea colabora cu Turcia în cadrul explorărilor din Marea Neagră. Cablul submarin de transport al energiei, proiect posibil datorită preţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaborarea în Marea Neagră între România şi Turcia ar putea duce la creşterea schimburilor comerciale  FOTO Shutterstock
Colaborarea în Marea Neagră între România şi Turcia ar putea duce la creşterea schimburilor comerciale  FOTO Shutterstock

România şi Turcia ar putea realiza în colaborare explorări de zăcăminte în Marea Neagră, a declarat Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale.

„Este posibil ca explorările din Marea Neagră să fie făcute de România şi Turcia în mod separat, însă este posibil şi să colaborăm în acest proces. De asemenea, este posibil să colaborăm şi cu o terţă societate comercială. Nu se ştie încă nimic concret, pentru că sunt două domenii maritime, iar România şi Turcia sunt ţări vecine. Întotdeauna vecinii se sprijină unul pe celălalt, se ajută reciproc. Sunt multe domenii în care România ne-a sprijinit, însă şi noi am sprijinit România“, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.ro.

Turcia explorează zăcăminte din Marea Neagră şi Marea Mediterană, împreună cu firmele străine, în încercarea de a-şi reduce dependenţa de importuri. În lucrările de explorare din Marea Neagră, Turcia încă nu a găsit ţiţei. 

Cablu submarin pentru export de electricitate

De asemenea, Taner Yildiz a mai precizat că proiectul de construcţie a unui cablu submarin pentru transportul energiei din România către Turcia, prin Marea Neagră, ar putea să fie viabil având în vedere preţul actual al energiei şi tehnologia.

„Cablul submarin a fost unul dintre cele trei-patru subiecte pe care le-am discutat cu oficialii români. S-a hotărât refacerea studiului de fezabilitate şi am discutat şi despre partea financiară a acestui proiect. Ne-am dat reciproc nişte termene. Până acum cablul nu era fezabil, dar având în vedere preţul actual al energiei şi noile tehnologii disponibile, este posibil“, a declarat Yildiz.

Oficialul a avut joi o întrevedere cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Discuţiile dintre România şi Turcia privind acest cablu de transport al electricităţii au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.

„Colaborarea cu Turcia reprezintă un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificării potenţialului de export. În acest sens, am discutat cu omologul turc despre potenţialele proiecte de interconectare“, a declarat Constantin Niţă, într-un comunicat.

Potrivit Departamentului pentru Energie, operatorii sistemelor de transport al energiei din România şi Turcia vor întreprinde, în perioada următoare, „paşii necesari, ţinând cont de legile şi reglementările din propriile ţări, ca şi de legislaţia Uniunii Europene, pentru a stimula schimburile directe de energie electrică între cele două ţări“.

Bulgarii au cam pus piedici

Yildiz a adăugat că altă variantă de concretizare a exportului de energie din România în Turcia ar fi cooptarea Bulgariei, astfel încât energia să fi livrată prin reţeaua electrică de transport. 

România ar putea şi acum exporta electricitate în Turcia, însă acest lucru nu e posibil din cauza taxelor de transport ridicate impus de bulgari, care vor ca proprii lor producători să exporte. Bulgaria şi Turcia au convenit azi înfiinţarea unei companii mixte între Compania Naţională de Electricitate (NEK) din Bulgaria şi o companie din Turcia care urmează să fie înfiinţată, pentru facilitatea exporturilor NEK în statul turc. Prin această companie mixtă, exporturile de electricitate în Turcia vor creşte de la 600 MW/h la 1.300-1.400 MW/h.

Mai puteţi citi: 

Mihnea Crăciun, BERD, la Forumul Energii Curate: Dacă nu facem repede cablul submarin cu Turcia, nu se va mai realiza deloc. Dacă România nu va demara rapid proiectul cablului submarin cu Turcia, acesta nu se va mai realiza deloc, deoarece Turcia investeşte masiv în energie, a declarat Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte. 

Impactul dezvoltării de interconexiuni cu ţările vecine asupra pieţei energiei din România. Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din statele din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica.

Posibila fuziune între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite