Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România a urcat 6 poziţii în topul competitivităţii economice realizat de WEF, până pe locul 53. Ţara noastră stă mai bine decât Ungaria şi Bulgaria

2
30 Sep 2015 19:52:14
Autor: Daniel Ionascu
Mai multe concerne străine au deschis în ultimii ani unităţi de producţie în România, atrase de forţa de muncă ieftină şi perspectiva reducerii taxelor
Mai multe concerne străine au deschis în ultimii ani unităţi de producţie în România, atrase de forţa de muncă ieftină şi perspectiva reducerii taxelor

România a înregistrat un avans de 6 poziţii, de pe locul 59 pe 53, în clasamentul competitivităţii economice întocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasându-se peste ţări ale Uniunii Europene (UE) ca Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Croaţia, dar sub Polonia, Lituania sau Cehia.

În ceea ce priveşte ţările vecine, România a depăşit în acest an Bulgaria, aflată pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii ediţia 2015-2016, publicat miercuri de WEF.
 
Ungaria se situează cu 10 poziţii în spatele României, pe 63, în timp ce Ucraina se află abia pe locul 79, Republica Moldova pe 84 şi Serbia pe 94, după criteriile competitivităţii.
 
În schimb, Cehia ocupă locul 31, Lituania este pe 36, iar Polonia pe poziţia 41.
 
Economia românească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 44 în lume, în creştere cu şase poziţii comparativ cu clasamentul anului trecut, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 84, comparativ cu locul 78 în 2014.
 
Criteriile privind eficienţa includ accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne.
 
Capitolul inovaţie se referă atât la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la „gradul de sofisticare“ a mediului de afaceri.
 
În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, România se plasează pe locul 70 în lume, urcând în clasament cu 7 locuri faţă de anul trecut.
 
Cea mai competitivă economie din lume este ca şi anul trecut Elveţia, urmată în ordine de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.
 
Analiza WEF este realizată pe 140 de economii ale lumii, iar calcularea indicelui competitivităţii se face pe baza unui complex de factori, precum prevederile legislative dintr-o ţară, produsul intern brut şi rata inflaţiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educaţie şi sănătate şi caracteristicile pieţelor respectivului stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stefanescu Marian
30.09.2015, 21:12:04

Noţiunea de competitivitate este cam nedefinită,mai ales când se referă la chestiuni oarecum subiective/nemăsurabile ca sănătatea,învăţământul,etc.În economie competitivitatea se poate etalona mai precis prin parametri ca mărimea pib/loc,mărimea exportului net,numărul de invenţii şi inovaţii,etc.Totuşi este bine că alţii cred că România devine din ce în ce mai competitivă.Ca părere,o ţară este cu atât "mai competitivă" cu cât nivelul de viaţă este mai ridicat.

tzucu
1.10.2015, 07:05:36

Bravo Ponta si PSD !

Modifică Setările