Românii executaţi silit de bănci pot locui cu chirie în locuinţe de la primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi românii care sunt în prag de evacuare pot deveni chiriaşii primăriilor
Şi românii care sunt în prag de evacuare pot deveni chiriaşii primăriilor

Românii care au rămas fără case după ce au fost executaţi silit de bănci vor putea sta cu chirie în „locuinţe de sprijin”, oferite dintr-un fond locativ al primăriei. Prevederea apare într-o propunere legislativă  care completează Legea Locuinţei 114/1996, şi care a fost adoptată luni de Camera Deputaţilor, for decizional.


 Astfel, potrivit proiectului , „locuinţele de sprijin se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale, care le‐au cumpărat prin licitaţie publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile prevederilor prezentului capitol. De aceste locuinţe pot beneficia persoanele şi familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuinţe, în urma neachitării obligaţiilor derivate din contractele de credit ipotecar”.

Locuinţele nu pot avea o suprafaţă mai mare de 100 de metri pătraţi şi nu pot fi subînchiriate. „Beneficiarii locuinţelor de sprijin nu au dreptul să subînchirieze, să transmită dreptul de locuire sau să schimbe destinaţia spaţiului închiriat”, scrie în propunerea legislativă. 

Potrivit normei, contractele de chirie se pot încheia pe 5 ani, cu posibilitatea de prelungire. Nivelul chiriei nu poate depăşi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele12 luni.

Proiectul prevede şi că, dacă timp de un an, numărul de cereri venite din partea executaţilor silit este mai mic decât cel al locuinţelor disponibile, locuinţele pot fi închiriare altor categorii.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite