Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Românii, obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile. Ce amenzi riscă

10
11 Aug 2020 08:11:34
Autor: Afrodita Cicovschi

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice sunt obligate să colecteze separat deşeurile biodegradabile, în caz contrar riscând amenzi considerabile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
 
Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar”, se arată în legea deja aprobată de Parlament.
 
Cei care încalcă obligaţia de a colecta separat aceste deşeuri vor putea fi amendaţi cu sume între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetăţeni, sau cu sume între 10.000 şi 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeaşi amendă este stabilită pentru încălcarea obligaţiei de a depune deşeurile în spaţiile indicate sau obligaţiei de a predă colectorilor aceste deşeuri. Cei care vor sancţiona sunt angajaţii Gărzii de Mediu. Amenzile vor putea fi achitate la jumătate din minimul legal pe loc sau în 48 de ore-aşadar, legea va deroga de la regulă plătii la jumătate în 15 zile. 
  
Transformarea deşeurilor în compost este benefică atât pentru mediu, pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural şi contribuie la gestionarea corespunzătoare a deşeurilor biodegradabile, previne poluarea mediului înconjurător şi apariţia mirosurilor neplăcute prin fermentarea anaeroba, previne producerea de poluanţi atmosferici care ar fi generaţi prin incinerarea/arderea deşeurilor. Fără a realiză compost în România nu se vor atinge ţintele impuse de Comisia Europeană şi vom fi în continuare dependenţi de importurile de fertilizatori anorganici. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Bun Om
11.08.2020, 08:42:01

Da imi place. Pune totul ce este biologic separat la compostat. Asi da si interzicere la pungi de plastic si asi mai si reduce ambalajul sa fie mai simplu cu un print simplu mai ecologic si mai din hartie sau hartie cu ceara. Jumatate din ce cumpar sunt ambalaje cu jde mii de desene care se duc drept spre gunoi.

+3 (3 voturi)
Unul dintre „Astia“
11.08.2020, 08:51:12

Buna masura, insa sa nu uitam ca jumatate din populatie se **** in fundul curtii si nu are apa curenta, ce-i drept are Internet de mare viteza si smartphoane! Copiii se duc prin noroaie la scoala unde incalzirea se face cu lemne (daca exista) si "toaleta" este la fel ca cea de acasa! Acum ii impunem lui Ion si Mariei sa puna cojile de cartofi separat, in schimb Ion spala SUV-ul in garla si pe urma urca cu el pana sus la Omu sau se da cu el pe plaja!

+4 (4 voturi)
mihai radu
11.08.2020, 09:45:08

Corect,e bine că vrem ca în Germania,dar mai este mult până departe !

+3 (3 voturi)
Unul dintre „Astia“
11.08.2020, 10:08:53

Romania nu o sa ajunga cat ii haul ca in Germania, pentru ca populatiei ii lipseste mentalitatea! Este tara lui "merge si asa!"

+3 (3 voturi)
Klaus Ciochannis
11.08.2020, 10:36:49

WC-ul din fundul curții este ecologic 100%, asigură o reciclare integrală și nu poluează deloc. În Occident a apărut deja o mișcare, stângistă, NO FLUSH!, care se opune wc-urilor de la bloc și promovează întoarcerea la wc-ul din fundul curții. „Progresiștii” români sunt defazați în snobismul lor, sunt rămași în urmă, adică retardați, s-au trezit să copieze abia acum ceea ce nu mai e la modă în Occident de ceva vreme. „Progresistul” român copiază fără să gândească. p.s. Ion și Maria nu au SUV. Expertiza și Termopan au două SUV-uri unul de mers la Omul, celălalt de mers pe plajă, amândouă ca să facă grătare.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (10)