Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Românii, obligaţi să-şi pună repartitoare până la sfârşitul anului. Ce preţ are aparatul şi cât costă citirea lui

14
8 Jul 2021 11:52:04
Autor: Afrodita Cicovschi
Robinet termostatat montat pe un radiator Foto Shutterstock
Robinet termostatat montat pe un radiator Foto Shutterstock

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului, potrivit unei legi adoptate deja de Camera Deputaţilor şi trimisă preşedintelui Iohannis spre promulgare.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
 
În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea energiei termice. 
 
Specialiştii spun însă că termenul este foarte scurt, iar legea nu va putea fi aplicată atât de repede. „Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen aşa de scurt să se realizeze o lucrare aşa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda preţurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanţa respectivei forme de energie şi se face risipă”, a declarat pentru Digi24 Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
 

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

 
Costul montării repartitoarelor variază în funcţie de numărul de calorifere, astfel încât pentru o garsonieră se va plăti între 70 şi 100 de lei, pentru un apartament de două camere între 280 şi 400 lei, iar pentru un apartament de patru camere peste 500 de lei.
 
Pe lângă costurile cu repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, doar aceste costuri suplimentare se ridică la aproximativ 15 lei lunar. 
 
Dacă în rândul locatarilor părerile sunt împărţite, administratorii de bloc spun că există avantaje, cheltuielile cu căldura fiind mult reduse în cazul în care există repartitoare.
 

Amenzi de până la 1.000 de lei

 
Aşadar, până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri.
 
Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.
 
Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.
 
Doar în Capitală sunt aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate repartitoare.
 
Citeşte şi:
 
Românii, obligaţi să-şi pună contoare sau repartitoare pentru măsurarea agentului termic. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ion Victoraggio
8.07.2021, 12:18:21

După ce mi-am pus repartitoare, d-le Deștept Chisăliță, am plătit mai mult și am stat și în frig. E drept, era prin anii 2003-2004. De ex : Într-o lună nu prea am deschis caloriferul în bucătărie. Când a venit individul cu citirea repartitoarelor, mi-a zi că m-am cam ” lăfăit ”. Am rămas mască, la propriu. Pe bune !

+1 (3 voturi)
mihai radu
8.07.2021, 13:49:54

Când locuiam la bloc,după ce mi-am pus repartitoare plăteam căldura pentru trei camere aproape le jumătate de cât mă costa înainte,fiindcă le puneam pe poziția 3 și consumam exact atât cât să nu-mi fie frig,iar ăla care făcea citirea nu avea cum să știe cât ai consumat fără să facă calculele pentru întreaga scară.A scăzut și consumul la părți comune fiindcă au fost tăiate racordurile la toate caloriferele de pe paliere în afară de parter !

Ion Ion
8.07.2021, 12:24:53

Repartitorul este un dispozitiv care iti da iluzia ca te fura in mod corect . Un calcul simplu arata ca costul repartitoarelor, al citirii si al furtului acoperit cu acestea pe o perioada de 4 ani este egal cu o instalare de centrala termica individuala. Avantajele centralei sunt evidente : costuri totale mult mai mici (randament mai mare ca sistemul centralizat , nu au pierderi pe reteaua de transport, nu au costuri cu director, contabila , secretara, etc. ) , nu au o luna de revizie in fiecare an, incalzirea se face cind si cit vrei (nu depinde de acceptul pensionarilor din bloc), eliminarea riscului de intrerupere a furnizarii serviciului ca nu au platit vecinii sau nu a virat primaria subventia. Dezavantajul major al sistemului individual este disparitia izvorului de foloase necuvenite incasate de firmala capuse ale politicienilor care sug la sistemul centralizat.

+2 (2 voturi)
Petrini Victor
8.07.2021, 12:41:32

"...la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit." Deci nu toate locuintele sunt obligate sa puna repartitoare ci DOAR cele care sunt folosite la activitati economice.

-1 (1 vot)
nae
8.07.2021, 12:53:09

În sfârșit , intrăm și noi în normalitate ! În 2012 când UE a dat directiva asta, Germania și Austia erau practic dotate complet cu repartitoare ( și funcționau) . În celelalte țări a fost vaiet, a fost zbucium ; s-au făcut " studii și cercetări" profunde și s-a ajuns la concluzia că 70% din erori se datorează calculelor greșite lae firmelor , nu principiului de funcționare . Ar trebui precizat în legea asta ce se întâmplă cu cei care au caloriferele izolate și sigilate ?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările