Românii care şi-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plătitor de rate la banca

Românii care au apelat la facilitatea oferită de stat pentru amânarea ratelor din cauza pandemiei COVID-19 se vor regăsi la Biroul de Credit. Instituţia şi băncile susţin însă că aceste notificări nu sunt importante şi nu vor avea efecte negative asupra clienţilor.

Biroul de Credit a anunţat cum se vor înregistra informaţiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice cărora li se acceptă, de către bănci, cererea de suspendare a obligaţiilor la plata ratelor scadente, conform Ordonanţei 37/2020. Asta deşi nici în ordonanţa pentru amânarea ratelor, nici în normele de aplicare nu se menţionează nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.

Astfel, raportarea creditelor înregistrate la Biroul de Credit şi suspendate la plată va fi realizată prin introducerea comentariului „Suspendare la plată”, transmite instituţia. Ulterior, în perioada de suspendare la plată, banca va transmite la fiecare scadenţă informaţia referitoare la faptul că rata şi valoarea plătită sunt zero.

Scorul de credit nu va fi afectat

Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul „Suspendare la plată”, transmite Biroul de Credit, explicând că acesta nu influenţează algoritmul de calcul. „Suspendarea la plată este o informaţie care face parte din categoria «Date referitoare la evenimente care apar în perioada de derulare a produsului de tip credit», prelucrată în Sistemul Biroului de Credit în baza interesului legitim, conform prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor”, arată instituţia.

Potrivit Biroului de Credit, înregistrarea suspendării la plată este necesară atât pentru a reflecta în mod corect situaţia creditului, în perioada suspendării la plată, cât şi pentru continuarea desfăşurării unei activităţi de creditare responsabile, în condiţiile protejării, facilitării accesului la creditare şi prevenirii îndatorării excesive a persoanelor vizate.

„Suspendarea la plată va fi menţionată în istoricul de la Biroul de Credit, dar nu va afecta negativ istoricul de credit (scorul clientului) după perioada de suspendare”, arată un răspuns la Raiffeisen Bank, la întrebările frecvente.

Şi Banca Românească informează pe site că, în calitate de participant la Sistemul Biroului de Credit va înregistra corespunzător informaţiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice cărora li se acceptă cererea de suspendare a obligaţiilor la plata ratelor scadente şi că acestea nu vor avea efect asupra scorului clientului.

Biroul de Credit nu informează însă şi dacă menţionarea clientului este considerată restanţă şi cum ar putea fi afectaţi clienţi de menţiunea privind amânarea ratelor atunci când vor aplica pentru un nou credit.

Este incert în acest moment dacă menţiunea „suspendarea plăţilor” ar putea să fie considerată de bănci un element în plus de risc în decizia de acordare a unui nou împrumut unui client.

Românii mai pot solicita până la data de 15 iunie 2020 amânarea ratelor, dacă se află în imposibilitatea plăţii. Cea mai recentă statistică arată că 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni, însumând credite în valoare de 3,3 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite