Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Romgaz şi ExxonMobil au ajuns la un acord privind proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

5
26 Oct 2021 20:26:58
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Romgaz şi ExxonMobil România au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, arată datele transmise de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei", transmite BVB.
 
Potrivit sursei citate, acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administraţie şi aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNGN Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acţiuni. 
 
Condiţionat de obţinerea acestor aprobări precum şi de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzare - cumpărare acţiuni, se estimează că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din 2022.
 
La data de 17 iunie 2021 cele două părţi au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 octombrie 2021) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.
 
Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.
 
Potrivit News.ro, OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est şi Romgaz, a anunţat în aprilie că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.
 
Exxon Mobil şi OMV Petrom explorau blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.
 
Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.
 
ExxonMobil a anunţat că doreşte să se retragă din România, iar Romgaz a depus o ofertă pentru a prelua participaţia gigantului american ExxonMobil.
 
Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat pe 31 martie că a depus oferta angajantă de cumpărare integrală a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, restul participaţiei de 50% fiind al OMV Petrom.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

m lupascu
26.10.2021, 20:38:00

- fără esedei

-6 (8 voturi)
d cioc
26.10.2021, 20:44:16

tradatori odiosi si afacerile baietilor destepti, asa am ajuns sa ne furăm caciula, ne am vandut pe nimic americanilor sau rusnacilor si acuma trebuie sa răscumpărăm gazul pe care cei de la exxon nu mai catadicsesc sa il scoata fiindca ar fi avut si cheltuieli! cum mama drekului am reusit performanta sa ne vindem rezerva nationala de gaze numai dreku stie cum si mai ales cine a facut o , ar trebui impuscati in piața mare!!! ce profit fac nenorocitii drekului fara sa miste un deget!! dupa ce au împărțit prada cu vânzătorii, intermediarii, serviciile care ar fi trebuit sa apere rezerva nationala, au scos o alaturi de restul tradatorilor la vanzare precum curvele la sosea, speram sa ajunga si ei acolo(saracia in care traieste majoritatea populatiei) si sa si manance rahatu ca desert !

+2 (4 voturi)
puscas dan
27.10.2021, 06:35:28

Simplu.. e nastase si gasca de securisti....

imacandi
27.10.2021, 08:46:21

parca Tariceanu a facut-o,pe sub masa la intelegere cu Adrian Nastase

Utilizator Adevărul
27.10.2021, 02:39:09

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările