Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Romgaz ar putea prelua întreaga participaţie a americanilor de la Exxon în Neptun Deep. Popescu: Polonezii s-au retras VIDEO

1
30 Oct 2020 16:27:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, în cadrul unei emisiuni online.

În cadrul emisiunii EM 360, Virgil Popescu a afirmat că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep.
 
În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate de 4-8 ori mai mare decât producţia prezentă a României, de 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
 
Exxon a anunţat însă încă de anul trecut că intenţionează să se retragă din România, partenerii de la OMV Petrom susţinând că sunt reticenţi în privinţa investiţiei necesare extracţiei gazelor din perimetrul Neptun Deep, dacă nu va fi modificată Legea offshore.
 
Abia la începutul acestei luni, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că se lucrează un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament, după cum menţionează Agerpres.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

George Petru Manea
30.10.2020, 17:08:55

Bravo, in sfirsit cineva demonstreaza ca posibil ceea ce credeam ca a fost distrus definitiv de lacoma clica neocomunista : reluarea participarii Statului Roman la marile proiecte strategice. Romania trebuie sa isi recistige, pastreze si dezvolte sectoarele sale strategice : apararea, energia, agricultura. Va avea insa de luptat cu un dusman interior rapace , care se cheama interlopul politic roman, clica sa si electoratul sau . Nu vor sta cu miinile in sin sa vada ca romanii isi recapata dreptul de a oferi vesnicului pradat stat roman suveranitatea si forta cuvenite. De aceea , dupa alegeri presedintele, parlamentul si guvernul va trebui sa trateze cu celeritate problema spinoasa, de siguranta nationala a coruptiei , a actelor ostile suveranitatii statului si sa recupereze de la cei in cauza sumele cuvenite. Cu dobinda, chiar daca ele au fost insusite prin legi create anume . Inclusiv pensiile speciale .

Modifică Setările