Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Romsilva concediază sute de angajaţi. Sindicate: Este total ilegal, imoral şi inoportun, deoarece compania a obţinut în 2021 rezultate financiare remarcabile

5
17 Jan 2022 17:24:04
Autor: Melania Agiu
Foto; Facebook Romsilva
Foto; Facebook Romsilva

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a transmis, luni, că reprezentanţii Ministerului Mediului şi cei ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva nu au renunţat la planul de concediere colectivă a 415 salariaţi ai companiei.

„În ciuda tuturor eforturilor făcute în ultimele luni de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor nu renunţă la concedierea colectivă a celor 415 salariaţi. (...) Din perspectiva sindicală, această concediere este total ilegală, imorală şi inoportună, deoarece Romsilva a obţinut în anul 2021 rezultate financiare remarcabile cu actuala structură de personal, înregistrând un profit mai mare decât cel estimat, aprobat prin Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021, iar indicatorii tehnico-economici au fost realizaţi în totalitate", a transmis organizaţia sindicală, informează Agerpres.
 
Federaţia aminteşte că din cei 415 salariaţi care urmează să primească luni deciziile de concediere, 223 sunt muncitori, majoritatea direct productivi, iar 192 sunt personal TESA, din care 144 reprezintă personal silvic.
 
Potrivit sursei citate, sindicatele au contestat în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, încă din luna noiembrie 2021, Hotărârea Consiliului de Administraţie al Romsilva prin care s-a aprobat Metodologia de gradare a unităţilor şi subunităţilor regiei, în acest moment fiind două procese pe rol.
 
De asemenea, sindicatele au protestat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, solicitând conducerii ministerului, în repetate rânduri, stoparea procedurii de concediere. Totodată, sindicatele au cerut şi sprijinul Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru sistarea concedierilor.
 
Conform organizaţiei sindicale, inclusiv prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost informat, încă din luna decembrie 2021, despre situaţia de la Romsilva şi i-a fost solicitată intervenţia pentru stoparea concedierii celor 415 de angajaţi, cu ocazia şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, organizată în data de 13 ianuarie la Palatul Victoria.
 
„Cu toate acestea, se pare că nimănui nu-i pasă de soarta celor 415 salariaţi care vor fi concediaţi acum, în plină iarnă. (...) Considerăm că această concediere este o mare nedreptate la adresa angajaţilor din activitatea de administrare a pădurilor, în condiţiile în care România va 'importa' în anul 2022, un număr de 100.000 de lucrători din Asia, iar Romsilva, regie naţională de interes strategic, concediază, în cursul acestui an, 415 salariaţi români, care vor fi nevoiţi să ia calea pribegiei, în căutarea unui loc de muncă, cel mai probabil, în afara ţării. Federaţia Sindicatelor Silva va continua demersurile în justiţie, în încercarea de a stopa această concediere colectivă şi de a salva cât mai multe locuri de muncă de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva", precizează Federaţia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ADani
17.01.2022, 18:53:13

Asta demonstreaza ca federatiile sindicale sunt doar organisme parazitare. Deci daca Romsilva are profit, trebuie neaparat sa tina cateva sute de angajati de care nu are nevoie, nu conteaza ca se platesc salarii aiurea, care ar fi bani ai bugetuli statului.

+1 (1 vot)
Nastase T Ovidiu
17.01.2022, 19:43:38

Nu avem paduri de ce ne-ar trebui Romsilva?

-37 (37 voturi)
Sandel
17.01.2022, 19:12:45

Cei care nu fac parte din mafia lemnului trebuiesc eliminati. Toti!

+1 (1 vot)
laur laur
17.01.2022, 19:23:30

O ocazia pentru Mafia Romsilva ca sa-i elimine pe padurarii si alti angajati (destul de putini) care nu sunt de acord sa partcipe la furtul de lemne, pentru imbogatirea sefilor Romsilva si a politicienilor care ii sustin. Romsilva trebuie desfintata . O noua structura fara legatura cu vechii sefi si angajare prin concursuri pe bune . Separarea Exploatarii de Protejare (parcuri nationale) Punerea in functiune a Radarului Padurii . Pedepse cu inchisoarea si judecarea in regim de urgenta, a infractiunilor de furt din padure. Stiu, in conditiile in care la putere este organizatia infractionala USL 2.0 aceasta este o utopie.Astia fura si uleiul din candela.

+2 (4 voturi)
constantin rebegea
18.01.2022, 10:26:16

Si legile sunt de tot rahatul. Nu ca sunt de acord cu concedierile, dara daca o firma este pe cale sa isi dea sufletul ce lege este asta care imi interzice sa iau masuri rapide de a salva si dezvolta firma? Adica noi vrem capitalism, dar pentru unii sa fie si niste reglementari comuniste, adica sa sugem la doua tite. Nic o firma nu este tampita sa-si dea oamenii afara, sau sa faca niste calcule cum sa mai scada profitul ei.

Modifică Setările