Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei, la Bucureşti: În câţiva ani, Balcanii vor avea trei noi furnizori de gaze naturale, ceea ce va fi o premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea balcanică va avea în câţiva ani trei noi furnizori de gaze naturale, ceea ce va fi o premieră, statele din zonă urmând a avea acces atât la gaze importate din Azerbaidjan, cât şi din Qatar sau SUA - prin terminale de gaz lichefiat situate în Grecia, dar şi din Vestul Europei, prin intermediul proiectului promovat de Eustream, operatorul sistemului slovac de gaze, a declarat, la Bucureşti Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei.

"Azi am vorbit cu preşedintele şi premierul despre o schimbare strategică între România şi Bulgaria. Lucrurile s-au schimbat mult între România şi Bulgaria, schimburile comerciale au crescut cu 800% în 10 ani. România este al patrulea partener comercial al Bulgariei. (...)

Considerăm strategic interconectorul de gaze dintre România şi Bulgaria, îl vom face reversibil astfel încât şi România să alimenteze Bulgaria şi invers. Conectăm sistemul de gaze şi cu Grecia, parte a unui coridor nord-sud România-Bulgaria-Grecia, astfel încât să putem importa gaze atât din Azerbaidjan, dar şi din Qatar sau din gazele de şist provenite din SUA. În doi ani vor exista trei noi furnizori către fiecare stat, ceea ce va fi o premieră. Vrem să vedem şi o uniune energetică regională în cadrul celei europene, vrem să fim mai ambiţioşi", a declarat Plevneliev, într-un discurs susţinut la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Traseul gazului

Gazele din Azerbaidjan vor veni după ce SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, va termina lucrările la conducta transadriatică (TAP). Aceasta a câştigat ”războiul” cu Nabucco, iar gazele azere vor fi expediate în Europa prin Turcia spre Grecia şi apoi Italia. De asemenea, din Grecia vor fi importate gaze naturale lichefiate aduse din Qatar şi SUA. În fine, din vestul Europei vor proveni gazele naturale transportate printr-un gazoduct care va uni Slovacia cu Ucraina şi România. Acesta este propus de către Eustream, operatorul sistemului slovac de gazoducte. Bratislava vrea conectarea sistemului său de gaze cu o serie de conducte mai puţin folosite din Ucraina şi, mai departe, cu România.

El a mai spus că Sud-Estul Europei reprezintă o nouă zonă emergentă, împreună cu Turcia.

Două poduri noi

În domeniul infrastructurii, preşedintele Bulgariei a anunţat că vrea noi poduri: Silistra-Călăraşi şi Turnu Măgurele-Nikopole. "Sunt două opţiuni pentru ele: facilitatea Connecting Europe a Uniunii Europene sau planul Comisiei Junker de investiţii. Vrem hidrocentrale în comun. Am început lucrările la autostrăzi de la Plovdiv spre Turcia, dar şi spre Salonic", a afirmar şeful statului.

Nimeni nu poate avea predictibilitate în relaţiile cu Rusia

El a mai spus că situaţia din zona Mării Negre s-a schimbat radical de la anexarea Crimeei, acum existând conflicte atât în est cât şi în sud nostru, astfel că serviciile secrete vor schimba informaţii între ele. "Trebuie să avem un sistem de avertizare. Nu vrem să înarmăm pe nimeni, dar vrem să avem siguranţă", a afirmat Plevneliev.

El a spus că nimeni nu poate avea predictibilitate în relaţiile cu Rusia, după ce aceasta a semnat în 1994 un tratat prin care garantează suveranitatea Ucrainei, iar 20 de ani mai târziu să anexeze bucăţi din aceasta.

De cealaltă parte, Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a declarat că exporturile româneşti în Bulgaria sunt în jur de 1,8 miliarde de euro pe an, 1.900 de companii bulgare există în România şi 1.900 de companii româneşti în Bulgaria.

În privinţa transporturilor, Daraban a spus trebuie să exploatăm ieşirea la mare a ambelor state, dar şi coridorul VII, care este Dunărea, prin care putem avea acces la Serbia, Ungaria, Slovacia sau Austria. ”Dunărea trebuie să fie prioritatea ambelor state”, a firmat el.

De asemenea, şeful CCIR a mai afirmat că sectorul energetic este foarte important, trebuind realizat interconectorul comun. ”Ambele state încearcă să devină independente din punct de vedere energetic, provocările geopolitice ne afectează pe toţi. Trebuie să fim în acelaşi pluton!”, a declarat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite