Roubini, despre o criză economică în România: Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nouriel Roubini îşi continuă prezicerile sumbre

Statul român a orientat cheltuielile către consum şi mai puţin către investiţii în ultimii ani, ceea ce a dus la o creştere a deficitului extern, peste un deficit bugetar. Cele două sunt îngrijorătoare, avertizează, la conferinţa Profit.ro, reputatul economist Nouriel Roubini, care spune că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală.

Pe de altă parte, Roubini spune că nu vede riscul unei crize în România şi remarcă „democraţia vie” şi potenţialul capitalului uman, scrie profit.ro

După 2015, România a văzut o creştere a deficitelor gemene – bugetar şi de cont curent -, iar la orizont se află o nouă creştere a pensiilor, cu 40% din toamna anului viitor, după creşteri mari ale salariilor în sectorul bugetar. „Reforma pensiilor va creşte deficitul bugetar. Trebuie să fie sustenabilă fiscal”, a declarat Roubini, la conferinţa Profit.ro.

Economistul avertizează că deficitul s-ar putea dubla de la 3% din PIB, aşa cum estimează şi Comisia Europeană.

„Dacă vrei să creşti salariile minime, trebuie să le menţii cu productivitatea. Altfel, creşterile de salarii la stat se duc în creşterea importurilor.  Un deficit comercial şi public înseamnă o creştere a datoriei publice pe termen lung”, spune Roubini, care remarcă şi faptul că dobânzile din România  sunt mai mari decât în regiune, în condiţiile în care creşterea consumului a generat şi inflaţie, iar banca centrală a trebuit să înăsprească politica monetară. „Nu văd un risc de criză, dar situaţia macroeconomică e debalansată”, spune Roubini. Economistul adaugă că este nevoie de orientarea bugetului către investiţii, în condiţiile în care acestea au stagnat în ultimii ani şi de o reformă a administraţiei publice şi sistemului de fiscalitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite