Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ruşinea Europei: ţara agrară România a importat mâncare de peste două miliarde de euro în primul semestru, un record istoric

22
9 Aug 2013 15:53:18
Autor: Dan Străuţ
Importurile agricole din 2013 au doborât toate recordurile anilor trecuţi
Importurile agricole din 2013 au doborât toate recordurile anilor trecuţi

În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de peste două miliarde de euro, cu 100 de milioane de mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, care a fost unul secetos.

Unul dintre cele mai ruşinoase paradoxuri ale economiei româneşti se conturează din nou prin statisticile oficiale: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a consemnat, în primul semestru din 2013, un record al ultimilor opt ani, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 2,06 miliarde de euro.

Balanţa alimentară, pe deficit

Din datele privind comerţul exterior, raportate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, reiese că în semestrul I 2013 România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (6,7% din total exorturi) şi a importat alimente de 2,06 miliarde de euro (7,9% din total importuri), rezultând astfel un deficit comercial de peste 500 de milioane de euro.

Altfel spus, cu toate că producţia de grâu, secară şi alte sortimente de bază a crescut atât de mult încât – statistic vorbind – va trage în sus întreaga economie, România a mai mai şi importat alimente, băuturi şi tutun dinafara graniţelor într-o măsură ce depăşeşte ca valoare importurile din perioadele similare a anilor trecuţi. Chiar şi pe cele din anii secetoşi.

Diferenţe de cantitate şi de calitate

Cum se explică aceste fenomene? În primul rând, să nu uităm că – tot potrivit statisticilor oficiale – comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Deci diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate, respectiv achiziţionate.

În al doilea rând, organizarea internă a industriei agroalimentare româneşti favorizează mai mult importurile decât sursele autohtone de hrană. Reprezentanţii mediului de afaceri din acest sector au tot propus soluţii, dar acestea au fost sistematic ocolite.

„Este o inepţie să încurajăm importurile de legume, fructe şi carne, în timp ce producţia românească se strică pe ogoare de multe ori sau este vîndută la preţ de nimic. Acum nu facem decât să-i descurajăm pe producătorii autohtoni, în timp ce preţul mâncării în coşul zilnic al românilor este în continuă creştere“, spun liderii patronatelor cu profil agricol.

Ei au arătat că principala cauză pentru care importăm alimente este că produsele noastre agricole nu pot fi stocate, neexistând suficiente spaţii în silozuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

IulianH
9.08.2013, 16:30:27

Numai ca toate produsele importate din UE ajung la consumatorul roman de 3 ori mai scumpe,speculă. Dar gustul legumelor si fructelor este FAD,tot produsele romanesti sunt mai bune,dulci si aromate. Statul roman este un stat sabotor la adresa ţăranului si agriculturii.

+7 (7 voturi)
M Costi
9.08.2013, 17:02:49

Cifrele sunt cifre si , aparent , concluziile dl D. Straut are dreptate , cu cateva observatii : 1. Primul semestru nu este sugestiv in analiza corecta a balantei Import/Export produse agricole , pt Romania. In primele luni ale anului productia agricola a Romaniei este practic nula , cu exeptia produselor de sera si a conservelor din produsele anului anterior ; Este perioada in care se importa masiv fructele mediteraniene 2. Referinta la productia de grau din acest an , pentru analiza care are ca baza semestrul I , denota o grava necunoastere a momentului recoltarii graului , in tara noastra ; 3. O analiza mult mai corecta ar fi ceea in care se ia ca baza de referinta un intreg an ,atunci s-ar elimina influentele sezoniere Avand in vedere observatiile de mai sus , consider ca articolul nu contribuie cu nimic la o mai buna informare !

0 (4 voturi)
ENSVDC
9.08.2013, 17:10:27

Domnule Costi, probabil ca aveti dreptate dar asta e un detaliu tehnic care dumneavoastra va spune mai multe mai ales daca sunteti in domeniu. Nu cred insa ca puteti contesta faptul ca Romania are un imens potential agricol folosit intr-o prea mica masura. Pe undeva e ca si cum sauditii ar cumpara benzina de la bulgari. Si subscriu la concluzia domnului Hodan. Prin politica iresponsabila si incompetenta, guvernantii romani (de toate culorile politice) sunt cele mai mari amenintari la adresa agricultorilor romani. Si chiar daca as vrea sa uit asta, imi reamintesc de fiecare data cand vad in magazine verze din Turcia sau cartofi din Filipine. Rusinos, intr-adevar. Si pe campurile romanesti balariile cresc voioase...

+6 (6 voturi)
D D
9.08.2013, 17:04:52

Rusine si romanilor care inainte sa cumpere ceva nu se uita daca produsul a fost "produs" in Romania.

+7 (7 voturi)
x cogito ergo sum
9.08.2013, 17:34:08

Si uite asa se ingroapa agricultura romaneasca .Taranii produc dar nu au unde si cui vinde .Disperati tinerii de la tara isi lasa pamanturile detinute paragina si pleaca la nemti sau belgieni sa le culeaga alora capsunile sau sparghelul.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările