Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Să se deschidă mall-urile! Proprietarii de centre comerciale anunţă pierderi de 750 de milioane de euro

4
25 May 2020 14:37:58
Autor: Elena Deacu
Mall-urile au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus
Mall-urile au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus

Proprietarii de centre comerciale de mari dimensiuni şi consultantul imobiliar CBRE au transmis reprezentaţilor Guvernului României o scrisoare prin care solicită reluarea activităţilor de comercializare desfăşurate şi în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni.

Scrisoarea a fost semnată de nouă proprietari de centre comerciale din Bucureşti şi 24 oraşe regionale, care deţin în total un număr de 52 proiecte cu peste 4.600 chiriaşi.

Proiectul de lege elaborat de Guvern privind măsurile luate pe durata stării de alertă prevede doar deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni, cu suprafeţe de sub 15.000 de metri pătraţi.

CBRE şi proprietarii de centre comerciale care au semnat scrisoarea adresată Guvernului României solicită analizare şi dispunerea cât mai curând posibil a reluării activităţilor de comercializare desfăşurate şi în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni, unde activităţile sunt preponderent suspendate de aproape două luni şi există riscul major ca această situaţie să atragă o criză economică prelungită.

Măsurile de suspendare a activităţilor de comercializare din cadrul centrelor comerciale afectează aproximativ 3,7 milioane de metri pătraţi  de spaţiu construit din România, potrivit estimărilor CBRE.

„Numai la nivelul încasărilor, aceste măsuri au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectaţi. Pe plan social, estimăm că aproximativ 89.000 de angajaţi sunt afectaţi direct sau indirect având contractele de muncă suspendate. Numărul total al persoanelor afectate este însă mult mai mare având în vedere că au fost impactate toate celelalte activităţi aferente operaţiunilor comercianţilor afectaţi, de la producţie, distribuţie, operaţiuni auxiliare, furnizori, contractori, finanţatori etc”, explică Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE.

Reprezentanţii CBRE şi ai celor opt proprietari de centre comerciale care au semnat scrisoarea deschisă adresată Guvernului României atrag atenţia că există un risc real ca unele afaceri să nu se mai poată redresa financiar ca urmare a acestei situaţii, ceea ce va atrage consecinţa ca un mare număr de oameni vor fi în cele din urmă concediaţi.

Sănătatea clienţilor este prioritară pentru toate părţile implicate şi proprietarii de centre afirmă că sunt deschişi să colaboreze activ cu autorităţile pentru a identifica împreună soluţii adecvate de prevenţie, arătându-se pregătiţi să implementeze aceste măsuri cu deplin profesionalism, astfel încât spaţiile vor răspunde tuturor cerinţelor din punct de vedere sanitar.

„În cursul ultimelor săptămâni, celelalte ţări din Centrul şi Estul Europei, cu rate de infecţie similare sau chiar mai mari, precum Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi  Slovacia, au dispus deja reluarea activităţilor de comercializare din cadrul centrelor comerciale. Credem că este foarte important ca şi România să dea un semnal pozitiv şi optimist investitorilor externi în acest sens”, a completat Luiza Moraru.

CBRE menţionează că pe toată această perioadă, proprietarii centrelor comerciale au depus eforturi extinse şi au implementat măsuri active de prevenire şi limitare a răspândirii Covid-19 dispunând măsuri precum dezinfecţii suplimentare, măsuri de conştientizare a riscurilor, distanţare socială, punere la dispoziţie de dezinfectanţi, creşterea aportului de aer proaspăt în clădiri, nebulizarea instalaţiilor de climatizare etc.

Totodată, CBRE  subliniază că impactul reluării activităţilor desfăşurate în cadrul centrelor comerciale nu va putea fi, în niciun caz, unul imediat. Va mai fi nevoie de o bună perioadă de timp până când activităţile îşi vor intra în normalitate. Prin urmare, cu cât se va întârzia mai mult reluarea acestor activităţi de comercializare cu atât impactul economic şi social menţionat se va acutiza cu posibile consecinţe iremediabile.

Scrisoarea deschisă adresată Guvernului României a fost iniţiată de CBRE şi semnată de companiile Arena City Center, Băneasa Development, Ceetrus Romania, CPI, Immofinanz România, Iulius Grup, NEPI Rockcastle, ParkLake Shopping Center şi Veranda Asset Management, care deţin în România în total un număr de 52 proiecte cu peste 4.600 de magazine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

imacandi
25.05.2020, 15:28:08

o mare teapa si un lux inutil aceste malluri.pentru snobi

ivanhoe zoom
25.05.2020, 15:48:12

Sa nu se deschida!

Comandor Gherghisan
25.05.2020, 17:26:16

Sa fie dezafectate si puse la pamant. Niste paduchernite pline de chinezisme.

Bogdan Liviu
25.05.2020, 22:14:37

tehnic, ar fi bine numai ca la 1 milion de oameni (unii in somaj tehnic altii somaj total) inregistrati : nu stiu daca se vor inghesuie sa cumpare ca in "vremurile bune " ... cred ca cei mai multi (evident, ma refer la cei neafectati economic, inca) se vor gandi de 2 ori inainte de a-si lua o cafea dintr-un mall ... imi doresc sa ma insel !