Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Salariile bugetarilor erau încă din 2018 mult mai mari decât ale celor din mediul privat

8
21 Sep 2020 10:03:44
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Salariile bughetarilor erau încă din anul 2018 cu cel puţin 30% mai mari decât ale angajaţilor din mediul privat, potrivit datelor publicate luni de INS.

Ancheta sectorială derulată de Institutul Naţional de Statistică la nivelul anului 2018 punctează discrepanţele salariale dintre mediul public şi mediul privat, dar şi pe cele dintre veniturile bărbaţilor şi ale femeilor.


Astfel, în întreprinderile  cu  cel  puţin  10  salariaţi aparţinând sectorului public, salariul mediu  brut  realizat  în luna  octombrie  2018 a fost de 5.802 lei/lună, mai mare decât media pe economia naţională cu 1.208 lei/lună (salariul mediu pe economia naţională era de aproape 4.600 de lei). 


Pe  sexe, bărbaţii au înregistrat un  spor de 1.165  lei/lună  (faţă de 4.633 lei/lună în medie pe economie), iar femeile de 1.254 lei/lună (faţă de 4.551 lei/lună în medie pe economie).


Spre comparaţie, în sectorul privat, salariul mediu brut lunar a fost cu 455 lei/lună mai mic decât media naţională, salariul mediu net fiind mai mic cu 252 lei/lună, arată datele INS.


Astfel, diferenţa dintre salariul brut al unui bugetar şi venitul brut mediu al unui angajat din mediul privat este de aproximativ 1.600 de lei.

Acelaşi raport al INS arată că, în luna octombrie 2018, câştigul salarial mediu brut la nivelul economiei naţionale în întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi, a fost 4594lei/lună, iar cel net 2.769lei/lună.

Femeile aveau salarii mai mici decât bărbaţii


În ceea ce priveşte statistica veniturilor angajaţilor în funcţie de sex, studiul arată că femeile au realizat în octombrie 2018 câştiguri salariale mai mici decât bărbaţii cu circa 2%.


Salariaţii din grupa de vârstă 55-64  ani au  realizat cele mai mari câştiguri salariale  medii  lunare (4.736 lei/lună în expresie brută, respectiv2.836 lei/lună în expresie netă).


Diferenţe  de gen s-au   înregistrat  şi  în   cazul bărbaţilor din grupa de vârstă 25-54 ani, care au realizat cele mai mari salarii medii brute lunare (4.708 lei/lună, respectiv 2.848  lei/lună salariul net), depăşind uşor câştigurile salariale medii lunare ale salariaţilor vârstnici (55-64 ani).


Pentru  femei, nivelul câştigului salarial realizat creşte  progresiv  odată  cu  grupa  de  vârstă  a salariaţilor şi a cuprins toate  intervalele,  cele mai mari câştiguri salariale medii lunare fiind realizate  în  grupa  de  vârstă  55-64  ani  (4.835 lei/lună în  expresie  brută,  respectiv  2.886 lei/lună în expresie netă).


Cele  mai  mari  diferenţe  dintre  câştigurile salariale  medii  lunare  ale femeilor şi cele ale bărbaţilor au fost în cazul tinerilor (15-24  ani), femeile  având  salarii brute cu  225  lei/lună mai mici decât bărbaţii, respectiv salarii nete mai mici cu 137 lei/lună.

Discrepanţe majore şi în funcţie de nivelul de educaţie


Dacă pe ansamblul economiei naţionale, câştigul salarial mediu net lunar al bărbaţilor a fost mai mare cu 64 lei faţă de cel al femeilor, diferenţa se accentuează pe măsură ce creşte nivelul  de educaţie (cu excepţia  nivelului  de educaţie post  secundar, unde femeile au câştigat cu circa 250 lei/lună mai  mult  decât  bărbaţii).


Femeile   cu   studii universitare  de  ciclul  I - licenţă au câştigat cu 790 lei/lună mai puţin decât bărbaţii din aceeaşi categorie, cele cu  studii  universitare  de  scurtă durată  cu  697  lei/lună,  cele cu studii universitare  ciclul  III - doctorat cu 557 lei/lună, iar cele cu studii universitare ciclul II -master, cu 420 lei/lună.


Câştigurile  salariale  medii  lunare  nete  ale salariaţilor cu nivel de educaţie superior au  fost mai mari de circa 2,5 ori decât ale celor cu nivel de educaţie inferior, respectiv de 2,1ori  decât ale celor cu nivel mediu de educaţie.Topul celor mai bănoase meserii
 

Bărbaţii au câştigat mai mult decât femeile în majoritatea activităţilor  economice,   cele mai mari depăşiri ale câştigului salarial mediu brut lunar înregistrându-se în: intermedieri financiare (creştere de 43,3% în cazul bărbaţilor, faţă de femei); alte  activităţi  de  servicii (+31,1%);  industria prelucrătoare (+28,5%)Ş  informaţii  şi comunicaţii (+25,2%); comerţ (+19,0%).
 

În    schimb,    femeilor    le-au    revenit câştiguri salariale medii brute lunare superioare bărbaţilor   în   activităţile   de   servicii administrative  şi  activităţi  de  servicii  suport (+21,6%),  construcţii  (+17,1%), transport  şi depozitare    (+3,7%),    respectiv  în industria extractivă (+2,3%).
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

defu gabi
21.09.2020, 10:17:17

Eroare... Nu salariile bugetarilor sunt mai mari... Ci salariile celor din privat sunt incalificabil de mici - de aia emigreaza forta de munca de calitate...

-6 (8 voturi)
Ludwig
21.09.2020, 10:53:12

Pai da, dar nu uita ca privatul vine sa faca profit aici.

+2 (2 voturi)
T. Timisorean
21.09.2020, 10:28:03

Salariile sunt mari si serviciile sunt execrabile. Nici o institutie de stat cu care am interactionat nu a functionat. Sunt anagajati numai incapabili, manipulabili care sa raspunda la butoanele sefului. Nu este nici o verificare a calitatii serviciilor prestate, nici o urma de responsabilitate a actiunilor, care pot fi devastatoare. Vezi numai cazul celor care lucreaza la agentiile de mediu, care emit autorizatii llegale pentru proiecte care distrug mediul, iar daca ONG-urile anuleaza autorizatia in instanta, functionarii respectivi sunt bine mersi, o iau de la inceput. Sau vezi cazul celor de la garda de mediu, care la intelegere cu reclamatul, ascund cu excavatorul gunoaiele din gropi ilegale in santuri. Acum sunt tot acolo angajati.

+1 (1 vot)
defu gabi
21.09.2020, 10:47:16

Timisorean Atat timp cat posturile bine platite de la stat sunt ocupate prin numiri politice si nepotism e si normal sa fie incompetenta dublata de nesimtire, urmare a lipsei de competitie reala in ocuparea posturilor. Cei care mentin in functiune institutiile de stat, specialistii reali, sunt putini, prost platiti (in raport cu pregatirea/competenta) si suprasolicitati ca sarcini de serviciu (intrucat clientela politica nu munceste propriu-zis, doar incaseaza salarii). Pe de alta parte, nici sectorul privat agatat de bugetul de stat nu e mai breaz cu nimic. Firmele care s-au inghesuit sa prea activitatile unor institutii/companii de stat s-au dovedit a fi tot niste tepe ale unor politicieni, cu servicii putine, proaste si extrem de scumpe, mai rau decat institutiile/companiile de stat pe care le-au inlocuit... Problema nu este statul sau privatul... Problema e coruptia...

-5 (7 voturi)
Lucifer
21.09.2020, 11:08:31

Bugetarii au devenit o adevărată povară pentru poporul român. Va trebui o reformă aprofundată a sectorului bugetar, inclusiv a administraţiilor locale care au dreptul să-şi fixeze orice salariu. Sunt primării care nu au venituri nici măcar să-şi plătească salariile grase ale angajaţilor şi cer bani de la stat. Apoi, sunt prea multe localităţi cu sub 1500 de locuitori dar sunt decretate comune şi au primari, salariaţi ai primăriei, consilieri locali, etc, toţi bugetari plătiţi bine cu salarii mari, dar nu fac nimic pentru localităţile respective fiindcă nu au bani. Este nedrept ca bugetarii să aibă ca medie salarii mai mari cu peste 30% decât "privaţii", mai ales că mediul privat produce banii cu care sunt plătiţi bugetarii.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările