Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Salariile Metrorex, majorate cu până la 1.570 de la 1 noiembrie

4
30 Oct 2020 11:36:33
Autor: Afrodita Cicovschi

Angajaţii Metrorex au negociat o creştere substanţială a salariilor de la 1 noiembrie, în ciuda pierderilor uriaşe ale companiei, conform unei decizii luate în urmă cu câteva zile de conducerea companiei.

Potrivit unui document obţinut de Digi24, creşterile salariale sunt cuprinse între 150 şi 1570 lei şi îi vizează pe toţi cei aproximativ 5.500 de salariaţi.
 
Majorarea salarială agreată de directorul Metrorex cu sindicatele nu este, însă, văzută cu ochi buni de membrii Consiliului de Administraţie al companiei. 
 
Consiliul de Administraţie (CA) spune că nu este de acord cu această creştere salarială, decizia fiind luată în urma negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă.
 
Potrivit deciziei din 27 octombrie, document obţinut de Digi24, membrii CA spun că nu susţin şi nu îşi asumă rezultatul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă pentru 2020 – 2021, contract care a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
 
Răspunderea pentru consecinţele financiare şi economice cu efect asupra companiei cade exclusiv în sarcina comisiei de negociere, se arată în document.
 
Metrorex estimează pentru acest an o pierdere de 328 milioane de lei, în condiţiile unor venituri reduse cauzate de pandemie. Numărul călătoriilor cu metroul a scăzut, atât din cauza restricţiilor din primăvară, cât şi în contextul în care foarte mulţi bucureşteni lucrează încă de acasă.
 
Potrivit legii, în perioada stării de alertă, contractele colective de muncă se prelungesc, aşa că nu este nevoie de o renegociere a lor. Astfel, ele se renegociază în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă.
 
Salariul mediu în companie este de 7.326 de lei, ultima majorare fiind operată anul trecut, după ce angajaţii Metrorex au ameninţat cu greva. Creşterea acceptată de conducere în luna decembrie 2019 a fost de 20%, faţă de cele 42 de procente cerute de sindicalişti.
 
Pe lângă salariu, angajaţii Metrorex beneficiază şi de o sumedenie de alte avantaje, precum tichete de masă de câte 20 de lei pentru fiecare zi lucrată. Biletele  de odihnă şi de tratament se decontează cu 75%. De asemenea, au parte de 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră.  Se decontează şi 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ludwig
30.10.2020, 12:36:10

Oare cum e sa primesti o marire de salariu in timp ce compania ta e in pierdere?....asta numai la stat se poate. Cine plateste majorarea salariala si pierderea? fraierii ce muncesc in privat...

+4 (4 voturi)
Florin Ioanid
30.10.2020, 12:57:26

O companie în pierdere, ce își reduce activitatea deci munca mai putina din ce cauze nu contează, își permite creșteri salariale de, atenție, 300 de € pe luna pentru o parte dintre salariați. Nu cumva salariații ăștia fac parte din conducerea companiei? Ceva dirrctorași, șefi de departamente, tăietori de frunze la câini? Hai ca știu, de mâine plătim mai mult pe călătorie, e exact ce aveau nevoie bucureștenii.

+3 (3 voturi)
nea Ilie de la sculărie
30.10.2020, 13:34:51

Trebuie sa vina un Bolojan si la Metrorex...

+1 (1 vot)
West
30.10.2020, 16:12:51

NU bolojan trebuie sa vina! ci USR! in usr 95% sun ca bolojan, in pnl nu sunt nici 5% ca bolojan! catu si orban, vela etc sunt cei mai mari aparatori ai bugetarilor si specialilor!

+1 (1 vot)
Modifică Setările