Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Salariul minim pe economie nu va mai fi taxat din 2022. Năsui: Iniţial, doar pentru două sectoare din economie

16
23 Jun 2021 08:25:27
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, care a precizat la „Interviurile lui Vitalie” că deocamdată este vorba despre un proiect pilot care se va aplica în doar două sectoare din economie.

Salariul minim pe economie este în prezent de 2.300 de lei, dar angajaţii primesc în mână, în urma reţinerii impozitului pe venit (10%) şi a contribuţiilor sociale (35%, din care 25% contribuţia la sistemul de pensii) aproximativ 1.400 de lei.
 
„Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a declarat ministrul la „Interviurile lui Vitalie”.
 
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a promovat în numeroase rânduri eliminarea oricăror taxe pe salariul minim pe economie, afirmând că România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul.
 
„Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. 
 
Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. 
 
La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. 
 
Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, declara ministrul în urmă cu câteva luni.
 
El a adăugat că „suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.
 
„Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.300 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Cosmin H
23.06.2021, 08:35:49

Scutirile "pe sectoare" sunt cea mai mare nemernicie. Salariul minim trebuie sa fie acelasi pentru toti (nu diferentiat pentru constructii, licentiati, mai stiu eu ce). Taxele, aceasi formula pentru toti, nu scutiri pentru IT-isti, si acum horeca si agricultura. Pai ce facem. De ce nu se face direct proiectul de lege care trebuie ?

+11 (15 voturi)
Saul Bruckner
23.06.2021, 08:37:42

HORECA, domeniul unde evaziunea fiscala predomina, aria unde au facut profituri si-n pandemie, trebuie "salvata".... Jet!

-3 (19 voturi)
Lucian Sarbu
23.06.2021, 08:54:23

Zero taxe înseamnă și zero obligații ale statului față de contributor. Pensie? Pensie pilon 2? Asigurare medicală? Șomaj? Concediu plătit de maternitate / paternitate? Vise, taică, vise...

-1 (1 vot)
True Blue
23.06.2021, 09:18:02

E o prostie si inca o discriminare, bineinteles.

+3 (5 voturi)
ion carutasul
23.06.2021, 09:24:26

Intelighentia liberalo-comunista de la noi a produs inca o struto-camilă . Impozitarea romaneasca a salariului minim . Mai concret numai pentru agricultura si HORECA !?. In tari ca UK neimpozitarea salariului minim se aplica tuturor celor ce lucreaza si se concretizeaza prin exonerarea a 10% impozit din suma castigata declarata de legiuitor salariu minim ,Fie ca castigi 12 000 sterling /an fie la un castig salarial de 120 000 sterling /an. La acesta din urma primii 12 000 din 120 000. NU se impoziteaza ,ca toti sunt cetateni ai guvernului Majestații Sale . Dar astia au in cap conceptul comunist ce a facut din cel mai harnic si deci cel mai instarit roman ,țigan rudar sarac si infometat . Nu trebuie sa uitam ca cei cu un castig de peste 150 000 lire/an platesc pentru de pasirea acestei sume un impozit de 52%, Astfel mai de curand circula in lumea bancara realizarea unui salariat ce a adus bancii un profit de 1mld Euro drept pentru care bonusul lui va fi 70 000 000 euro ,dar din care in mana va lua 35 000 000 ! Deci ar trebui facut ceva si la ”capul pestelui impuțit ” unde unii castiga intr-un an cat altul in 20 de ani.Nasui asta este ardelean cu un nume de familie raspandit in MARAMURES . Nu as vrea deci sa spun ce se spunea in REGAT despre ardeleni si sa arunc anatema lui Nasui ministrul asupra tuturor !.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările