Scăderea preţului gazelor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii din România apreciază preţul gazelor naturale la consumatorul final ca fiind unul ridicat.
Consumatorii din România apreciază preţul gazelor naturale la consumatorul final ca fiind unul ridicat.

În ultimii ani creşterea preţului gazelor a fost singurul proiect propus românilor. Acceptarea problemelor reale, într-un mod profesionist, face ca scăderea preţului la gaze să fie proiectul care să fie în atenţia autorităţilor.

Consumatorii din România apreciază preţul gazelor naturale la consumatorul final ca fiind unul ridicat. Aprecierea corectă a mărimii preţului gazelor nu se poate face decât prin tranzacţionarea liberă a acestora, în condiţiile asigurării unui cadru adecvat sub aspect legislativ, operaţional, financiar, asigurator etc., în condiţiile creşterii numărului surselor, furnizorilor şi după însuşirea culturii specifice tranzacţiilor libere de către clienţi.

România în ultimele două decenii a suferit multiple transformări în plan economic şi social, determinând modificări majore asupra consumului de gaze naturale, asupra cererii şi ofertei, asupra direcţiilor de curgere, asupra raportului de consum vară-iarnă / zi-noapte, asupra gradului de utilizare a sistemelor etc. Cu toate acestea nu s-a realizat niciodată o regândire a sectorului gazier serioasă, corectă şi fundamentată ştiinţific. Abordările care au existat au fost unele conjuncturale. Cu toate acestea s-a importat şi fabricat o legislaţie incompatibilă cu realitatea din teren a lucrurilor şi se insistă ameninţător cu aplicarea ei.

Intenţia aplicării unui nou sistem peste vechiul sistem nerestructurat, sistemul dualist al poziţiei autorităţilor, interesul celor care profită de pe urma acestei situaţii create în România etc., fac din consumatorii de gaz din România victime sigure.

Într-un material anterior am estimat că situaţia creşterii preţului urmare a calendarului de dereglementare a preţului gazelor din producţia internă va determina scăderea cererii şi acest lucru la rându-i va determina creşterea tarifelor de transport, distribuţie şi înmagazinare, în condiţiile menţinerii aceleiaşi stări de fapt din prezent.

Recunoaşterea, acceptarea şi asumarea acestei situaţii ar determina realizarea unei strategii care să pună în ordine problemele efective din teren, care ar permite reducerea preţului gazelor la consumatorul final de gaze, prin reducerea costurilor componentelor care-l compun.

Practic este necesar să se lucreze pe 5 direcţii strategice:

  • reducerea costurilor pentru efectuarea serviciilor din sectorul gazelor naturale, care să aibă ca şi scop reducerea tarifelor de transport, distribuţie şi înmagazinare;
  • reducerea fiscalităţii în sectorul gazelor naturale;
  • asigurarea funcţionării pieţei libere, cresterea volumelor şi a tranzacţiilor necesare susţinerii unei competiţii, dezvoltarea mecanismelor care să asigure funcţionalitatea operaţiilor, transparenţa, echitatea etc. şi să stimuleze competiţia. Toate acestea cu scopul de a asigura cel mai mic preţ la un moment dat pe piaţă;
  • politici publice de sprijinire a consumatorilor (inclusiv a celor vulnerabili, dar nu doar a acelora);
  • înţelegerea globalizării energiei şi maximizarea acestei tendinţe pentru România.

1.Reducerea costurilor cu serviciile de transport, distribuţie înmagazinare

O cauză importantă a mărimii tarifelor de transport se datorează capacităţii reduse de utilizare a reţelei. Se poate observa că reducerea cu o treime a gradului de utilizare a reţelei de transport, a adus o triplare a tarifelor de transport. (Costurile în activitatea de transport fiind relativ constante şi puţin dependente, în România, de cantitatea transportată, astfel scăderea cantităţii transportate aduce necesitatea creşterii tarifului de transport pentru a o obţine suficiente venituri care să acopere costurile curente.)

image

Dezvoltarea unor măsuri strategice şi manageriale, ar permite reducerea tarifului de transport prin reducerea costurilor şi/sau creşterea veniturilor. Direcţiile care ar putea fi abordate în acest scop sunt:

  • creşterea gradului de utilizare a SNT
  • reengineringul sistemului şi structurarea sa în mai multe sisteme
  • dezvoltarea tranzitului prin SNT
  • introducerea de noi mecanisme comerciale în activitatea de transport, în conformitate cu legislaţia în vigoare
  • modificarea principiilor de acces la sistem
  • modificarea principiilor de tarifare
  • introducerea principiilor de energie inteligentă şi valorificarea acesteia

Înjumătăţirea gradului de utilizare a reţelei de distribuţie a adus o dublare a tarifelor de distribuţie. Costurile în activitatea de distribuţie fiind relativ constante şi puţin dependente de cantitatea distribuită fac ca scăderea cantităţii vehiculată prin sistemul de distribuţie să determine creşterea tarifului de distribuţie pentru a o obţine suficiente venituri care să acopere costurile curente.

image

Dezvoltarea unor măsuri strategice, ar permite reducerea tarifului de distribuţie prin reducerea costurilor şi/sau creşterea veniturilor.

2. Reducerea fiscalităţii

Alături de măsurile din activitatea de transport şi distribuţie, scăderea TVA de la 24% la 9% la gazele naturale furnizate ar fi în măsură să stimuleze consumul de gaze şi ar reduce impactul creat prin creşterea preţului gazelor din producţia internă conform Calendarului de dereglementare.

Alături de această măsură, eliminarea accizelor, taxei pe stâlp, taxa pe conductă etc sunt elemente care vor permite coborârea preţului gazelor la consumatorul final.

3. Asigurarea funcţionării pieţei libere

Asigurarea funcţionării pieţei libere impune o serie de măsuri care trebuie luate, implementate, monitorizate, corectate etc.

Aş începe cu impunerea obligaţiei producătorilor de a-şi stabili politici comerciale publice care să acopere toate segmentele din piaţă, astfel încât să se creeze un număr mare de tranzacţii iniţiale, să se stimuleze creşterea numărului de actori pe piaţă, să apară noi tranzacţii între aceştia şi astfel concurenţa să înceapă să-şi prezinte beneficiile, acelea de a obţine preţul cel mai mic la un moment dat. Dar, dincolo de această primă măsură este necesar să se creeze un sistem funcţional, transparent, cu bună trasabilitate care să înspire încredere şi să aducă şi menţină noi jucători în piaţă. Toate acestea pot asigura cel mai mic preţ la un moment dat pe piaţă, pentru că iluzia unui pret constant şi mic este o MINICIUNĂ.

image

Va propun un proiect de reducere a costurilor servicilor care sa determine o scadere a pretului gazelor la consumatorul final.

image

Acest scenariu arată diferenţa între neimplicarea strategică a statului ca entitate cu rol de a asigura un viitor economico-social al unei ţări.

Liberalizarea pieţei de gaze poate aduce beneficii consumatorului, fără a aştepta trecerea timpului, ci intervenind şi stimulând sau restricţionând anumite comportamente, atitudini şi acţiuni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite