Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Scandal. Programul fotovoltaice pe banii statului ar putea ajunge în atenţia procurorilor

8
13 Sep 2019 16:02:03
Autor: Afrodita Cicovschi

Înscrierea persoanelor fizice în programul prin care pot primi 20.000 de lei de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice a fost întreruptă zilele trecute la doar câteva ore de la deschidere, fără ca fondurile să fi fost epuizate.

Motivul anunţat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a fost că blocarea înscrierii a fost făcută ”pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice”. 
 
Un vicepreşedinte al instituţiei arată însă că stoparea accesului la înscrieri are altă cauză. Potrivit surselor G4Media.ro, Ministerul Mediului ia în calcul să depună o plângere penală la DIICOT pentru verificarea situaţiei.
 
„A apărut o situaţie ce a ridicat o serie de suspiciuni. Unul dintre instalatori a introdus foarte multe cereri pe zona Sud-Vest”, a spus Cocheş, precizând că, în doar 4 ore de la deschiderea aplicaţiilor, fondurile alocate pentru regiunea Sud-Vest Oltenia s-au epuizat, astfel încât AFM a suspendat funcţionarea aplicaţiei informatice (fotovoltaice.afm.ro) la ora 16:30. 
 
Vicepreşedintele Dorin Corcheş a refuzat să spună numele instalatorului care a înscris atât de multe aplicaţii într-un timp atât de scurt. Potrivit datelor publice, firma respectivă ar fi depus peste 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni.
 
Înregistrarea atât de multor dosare într-un timp atât de scurt este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.
 
„Doar încărcarea documentelor în aplicaţia AFM durează între 15 şi 20 de minute, pentru un singur aplicant. Şi noi am fost surprinşi să vedem cât de repede s-au înregistrat dosarele în regiunea Craiova. Ne dorim să fie deblocat cât mai repede programul, astfel încât să putem păstra încrederea pe care ne-au acordat-o clienţii noştri. Ne dorim ca AFM să ne comunice şi nouă termenul de redeschidere a aplicaţiei. Bănuim că dacă s-a oprit procedura de înscriere, înseamnă că se vor face îmbunătăţiri”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, instalator autorizat P Plus 2002 SRL şi administrator al magazinului online e-acumulatori.ro.
 
Comparând timpul necesar încărcării documentelor unui singur solicitant în aplicaţie cu recordul de dosare înregistrate de instalatorul din Oltenia putem spune că acesta a reuşit să încarce 10 de dosare pe minut sau a folosit 150 de calculatoare.
 
În aplicaţie trebuie încărcate 5 seturi de documente:
 
- actul de identitate al solicitantului;
 
- extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului construcţie pe care se va implementa proiectul;
 
- certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice;
 
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul;
 
- Cererea de finanţare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

M Alex
13.09.2019, 16:20:01

Logic ca aceste fonduri nu sunt pentru iobagii de rand si ca, bineinteles vreun meltean care numai cu astea se ocupa, s-a intrecut pe sine insusi. Acum sa vedem care si ce relatii, pile avea si la ce politruc se ajunge. Asta daca nu se musamalizeaza totul

+7 (7 voturi)
Constantine Constantine
13.09.2019, 16:48:59

Oricum programul este aberant.Sa montezi panouri fotovoltaice in celelalte zone decit sudul tarii e o mare risipa de fonduri.Decit sa instalezi minim 3 kw ila nivelul tarii mai bine instalezi 10 kv dar numai in sud ,diferenta de energie intrind in reteaua nationala din care se pot alimenta si celelalte zone.In sud, radiatia solara este identica cu cea din Italia si Franta aceasta insemnind in medie cel putin 1300 ore cu soare plin/an .Energia solara radiata /m2 variaza intre 1,49 kWh/ m2/zi, in iunie si doar 0,34 kWh/ m2/zi in februarie.Potentialul este excelent si avind in vedere ca banii fac parte dintr-un program UE m-as fi asteptat sa apara un cap luminat din rindul celor care taie frunza la ciini la comisii si care sa judece ca instalind panouri fotovoltaice in sud ar putea livra energie mai ieftina si in restul tarii.Doar ca multi indivizi din aceste comisii fac parte din gruparile de interese proprii si nu le pasa. Pentru ca in articole nu am gasit date care sa consemneze ce fel de panouri se vor instala, ce putere si ce dimensiuni vor avea, din curiozitate am sunat aleator un instalator autorizat care, culmea, nu a stiut ce raspuns sa imi dea.Pentru a afla eficenta e necear sa cunosti suprafata in mp a panoului si puterea in wati.Am sunat un al doilea si raspunsul a fost acelasi.Mai bine ca s-au oprit, poate intre timp le vine mintea la cap.

+7 (7 voturi)
foarte atent
13.09.2019, 17:28:39

pai ala era un instalator de soft! a bagat un virus in retea si gata recordul !!

+4 (4 voturi)
Ilisie Ioan
13.09.2019, 20:42:14

O porcărie făcută de statul de aceiași factură. Cadouri pentru șmecheri făcute din impozite, TVA, etc, plătite de iobagii de rînd sau sub rînd. De fapt întreaga politică demențială europeană, politică a subvențiilor demențiale de tot felul: unii primesc bani pe vaci, pe boi, pe gazon în culmea dealului, alții, primesc bani pentru demențiala idee de a pune tuburi și microhidrocentrale pe pîrîiașe de munte, cu consecințe dramatice pentru mediu. Dacă ar mai avea o fărîmă de rațiune în țuguiata scăfîrlie, guvernanți ar putea reduce TVA-ul la sisteme solare, și eoliene, astfel ar beneficia toată lumea, nu doar unii mai șmecheri și cu pile.

+3 (3 voturi)
silent warrior
13.09.2019, 21:44:12

Ilisie Ioan Si gura lor ce mai mananca ? Gura firmelor pesedeului . Toate aceste programe sunt un sacrilegiu la adresa economiei de piata si un paravan dupa care se ascund fraude gigantice Panouri , cadouri, vouchere , electrocasnice , masini , 40 000 de coco pentru firme nou infiintate etc etc etc. In timp de infrastructura tarii se prabuseste . Vrei sa incurajezi ceva ? Da-i credit mai usor , pune garantii , dar nu da nimic moaca . Moaca data unora e o sfidare si un furt din buzunarul celor multi .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările