Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Scandal pe tema achiziţiei Băncii Româneşti de către stat. BNR, chemat la Parlament pentru explicaţii. Economist: Este o tranzacţie suspectă

27
21 Jun 2019 08:53:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Achiziţia Băncii Româneşti de către Eximbank, unde acţionar majoritar este statul român, este cel puţin suspectă în condiţiile în care Eximbank este o bancă a exportatorilor şi va cumpăra o bancă de retail, deşi mai are una (CEC Bank), şi se va împrumuta pentru a plăti, pentru că nu are bani nici pentru pensii şi salarii, susţine economistul Florin Cîţu.

Economist: E suspectă achiziţia Băncii Româneşti. Statul nu are bani şi se va împrumuta. Voi cere BNR detalii
 
„BNR trebuie să prezinte cât mai rapid, public, detaliile acestei tranzacţii. Am să invit BNR în Parlament la comisia de buget finanţe din Senat pentru a discuta despre tranzacţie. (...) Voi cere şi comisie de anchetă pentru această tranzacţie în Senat. Dar ştiu că PSD+ALDE se va opune. Nu vor transparenţa. Mai ales atunci când fac o ilegalitate. De aceea este datoria BNR să informeze Parlamentul şi publicul”, a scris liberalul Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook
 
Acesta a continuat explicând de ce consideră că tranzacţia este suspectă. „ O bancă a exportatorilor cumpără o bancă de retail. Primul semn că ceva este putred aici. 
  
Statul are deja o bancă universală, adică şi de retail, CEC Bank, care are nevoie de un miliard de lei capitalizare pentru a-şi acoperi pierderile. Chiar are statul nevoie de două bănci de retail? Al doilea semn că ceva este total în neregulă cu această tranzacţie”, susţine economistul PNL. 
 
Pe de altă parte, acesta mai spune că sunt şi alte întrebări la care este nevoie de un răspuns, respectiv: 
 
- Ce pierderi din bilanţurile băncii respective înghite acum statul român- adică cei care plătesc taxe în România? 
 
- Statul român nu are bani să cumpere banca respectivă şi se împrumută. Chiar aşa mare nevoie are statul român de o bancă în condiţiile în care nu are bani în buget pentru pensii şi salarii? 
  
- Chiar există aşa o compatibiliate şi o oportunitate pentru statul român să cumpere o bancă care totuşi este pe piaţă de vânzare de foarte mult timp şi nu s-a înghesuit nimeni să o cumpere? 
  
- Guvernul a atacat sistemul bancar din România non stop. Iar acum cumpără o bancă din acest sistem. Ce este aşa special la această tranzacţie? 
  
- Această tranzacţie trebuie aprobată de BNR.
 
Teodorovici: Se creează o nouă bancă românească de referinţă
 
EximBank a semnat, joi, un acord cu National Bank of Greece prin care achiziţionează 99,28% din Banca Românească. Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.
 
În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.
 
”Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităţilor române de întărire a prezenţei, a rolului şi a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piaţa bancară locală. Avem încredere că noua entitate va acţiona ca un factor important de susţinere a creşterii economice a ţării prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că  vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice.
 
”Sunt încântat să anunţăm această tranzacţie care creează o bancă românească de referinţă ce va pune în valoare atât experienţa Băncii Româneşti pe segmentul de retail banking, cât şi abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susţine mediului de afaceri local. De la înfiinţare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat şi s-a modenizat permanent pentru a ţine pasul cu evoluţia sistemului bancar şi cu cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale clienţilor, iar acest moment reprezintă fără discuţie un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.
 
Finalizarea tranzacţiei aşteaptă îndeplinierea tuturor cerinţelor de reglementare aplicabile. J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboacă&Asociaţii SCA a asigurat asistenţa juridică pe plan local.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

adrian hora
21.06.2019, 09:09:24

polonia are 4 banci de stat, romania doar una, si aia este handicapata de achizitionarea in anii '90 a unui sistem iniformatic lent si invechit inca de pe atunci avem nevoie de mai multe banci de stat care sa faca concurenta bancilor straine (sa nu uitam ca avem cele mai mari comisioane bancare din europa). cel putin stim acum ale cui jocuri le face acest catu.

+5 (15 voturi)
Klaus Golannis
21.06.2019, 09:34:56

Sa inteleg ca statul nu are voie sa aiba banci. Ca directivele sunt clare, fara propietati, fara industrie, fara banci....

+3 (13 voturi)
jula ion
21.06.2019, 09:38:01

Cand aud de Catu ma iau toti dracii.Asta a primit picioare in cur de la banca privata la care lucra datorita penibilelor si jenantelor ,,analize".Asa ca s-a facut politician.Ca daca esti politician poti emite tampenii fara sa patesti ceva.

+3 (13 voturi)
Constantin Gadea
21.06.2019, 09:59:08

TARICEANU- TRADATOR SI JEFUITOR DE TARA. 1. Tariceanu a contribuit la subminarea economiei. Contractul incheiat de Stolojan in 1992, prevedea ca firma Sterling Resurces sa aiba numai drept de explorare in Marea Neagra, Si ca Romania are dreptul la 51 % din profit. Pe 12-11- 2008, cand nu se incheiase procesul de la Haga, premierul Tariceanu a semnat hoteste: in ultimile zile de mandat si FARA LICITATIE, HG 1446 si ACTUL ADITIONAL 11, O NOUA INTELEGERE, permitand firmei Sterling Resurces sa poata si exploata zacamintele de gaze si petrol descoperite, URMAND SA NU SE MAI IMPARTA PROFITUL. Acesta a fost INLOCUIT CU O REDEVENTA insignifianta, care aduce tarii prejudicii de sute de milioane de euro. Cat a fost spaga ? De ce nu este judecat acest periculos hot si tradator, desi a desfasurat numai actiuni antiromanesti in ultimii 30 de ani ? Fiindca s-a lasat folosit de PSD in toti acesti ani ? 2. Cata spaga a incasat Tariceanu de la MCTI, pentru ca a semnat HG 1451 din 2008 si ACTUL ADITIONAL 4 pentru un contract cu MCTI, fara licitatie, in valoare de 26.725.491 dolari, pt achizitionarea de 40.939 licente cu drept de utilizare in 2007-2008 si 22.860 licente pt 2008-2009. 3. Inainte de 89, seful Consulatului Ungariei de la Cluj, era Erno Rudas, trimis de Budapesta cu misiune speciala. Dar UM 0110 l-a descoperit ca distribuie materiale iredentiste si bani agentilor romani de etnie maghiara. Dupa ce s-a stabilit ca Erno Rudas este seful spionajului maghiar din Romania, Rudas a fost expulzat, din ordinal lui Ceausescu. Imediat insa, dupa 89, Ion Iliescu l-a primit inapoi si chiar pe post de ambasador. Si in scurt timp, Tariceanu a stabilit relatii de afaceri cu spionul Erno Rudas. Avand in vedere cadoul cu Mostenirea Gojdu, facut Budapestei de catre Tariceanu- cinci neveste, si toata activitatea antiromaneasca a cestuia, sunt convins ca este agent al Budapestei si poate si al Moscovei. De ce fratilor, nu-l luam cu arcanul pe acest derbedeu politic si sa-l ducem la DNA, daca exista dovezi ca a luat mita 800.000 de dolari de la firma austriaca FUJITSU SIEMENS. Daca si-a batut joc de cinci neveste, sa-l lasam sa calareasca si Romania ? 4. C.P. TARICEANU SI M.R. UNGUREANU AU SAVARSIT UN ACT DE INALTA TRADARE, in 2005, cand au lasat Ungariei patrimoniul Fundatiei Gojdu, care apartinea Romaniei de jure si valora peste un miliard de dolari. Cei doi au savarsit fara dubii un act de tradare, materializat prin Ordonanta de Urgenta 183 din octombrie 2005, pe care au semnato: CPT, in calitate de premier si MRU, ca ministru de externe.

+3 (9 voturi)
Constantin Gadea
21.06.2019, 10:00:04

CARMEN DAN L-A AJUTAT PE DRAGNEA SA JEFUIASCA JUDETUL TELEORMAN . Din datele existente la DNA, mai cu seama din declaratiile martorului Nitulescu, fost prefect de Teleorman, la Alexandria, dupa 2000, cand Dragnea era presedintele CJT, ar rezulta ca Dragnea=D a cumparat firma Tel Drum=TD in 2002, chiar de la CJT, pe numele finului sau Marian Fiscuci si cu banii: 20 milioane de lei, luati de la Protectia Copilului. Atunci a aduso si pe Carmen Dan de la Videle la Alexandria si a incadrato pe post de CONSILIER JURIDIC la CJT. Din tot ce se stie, e clar ca D a premeditat planul constituirii Bandei Tel Drum= BTD, cu rude si prieteni de totala incredere. In postarea de fata, vreau sa-mi exprim parerea ca individa Carmen Dan=CD este atasata ca o sclava sefului D si ca este in stare sa dea foc tarii, pentru a-l salva. Pentru a se salva si pe sine. Pentru ca, in mod oficial, l-a consiliat pe D inaintea ilegalitatilor pe care D le-a intreprins cu banda sa BTD in jud. Teleorman. Pai, RISE Project a investigat si a descoperit, pana in prezent, peste 200 de imobile luate cu japca de BTD si peste 800 de hectare de teren agricol, numai in Teleorman. Cineva din Salcia a zis, pe TV, ca D a luat GAS-eul: cu 13 mii de ha, cu silozuri, crescatorii de animale, cu tot. Terenurile unor foste ferme de stat, spatii comerciale, cladiri industriale, cladiri de birouri, au fost luate cu japca de BTD, dirijata de presedintele CJT consiliat de CD. In 2005, D fiind si pres. fil. PSD, a incadrato fictiv pe Botorogeanu, si in 2006 pe Stoica, la DGASPC, consiliat de Dan, In 2005, D a luat pe nimica restaurante si magazinele din Tr Magurele, consiliat de Dan. In 2009, abuzand de functie, D a luat Hotelul Turris, de 8 eteje, cu 230 mii lei, cand costa 110 milioane. L-a luat pe numele sotiei, cum luase Tel Drum si Trenul concrator pe numele finului, consiliat de Dan. D a luat insula Belina, consiliat de Dan. D a luat Gospodaria Agricola Salcia, pe de-a moaca si consiliat de Dan. In total, Dragnea a furat de la Ro si UE poate doua miliarde de euro, consiliat de Dan. D-aia a organizat Dan macelul din 10 august: sa nu pice Dragnea. Fiindca ar urma sa fie judecat si consilierul juridic, care nu l-a indrumat cum sa respecte legea, ci cum sa fure.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările