Scandalul „naţionalizării Pilonului II”: Conducerea ASF, acuzată de abuz de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii, a fost amendată anul trecut pentru că i-a informat pe participanţi, prin mail, asupra faptului că au existat discuţii privind o eventuală naţionalizare a Pilonului II
Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii, a fost amendată anul trecut pentru că i-a informat pe participanţi, prin mail, asupra faptului că au existat discuţii privind o eventuală naţionalizare a Pilonului II

Scandalul în care fosta şefă a NN Pensii a primit cea mai mare amendă din istorie pentru că a susţinut că Pilonul II de pensii private va fi naţionalizat ia o nouă turnură.

Senatorul PNL, Florin Cîţu, a anunţat azi că va chema la audieri actuala conducere a Autorităţii de Suraveghere Financiară (ASF) "în legătură cu abuzul pe care l-a făcut faţă de un manager din sistemul privat de pensii".

Acesta spune că mandatul Consiliului ASF expiră şi niciun membru al actualei conduceri nu ar trebui lăsat la conducere pentru că ar răspunde la comanda lui Liviu Dragnea. 

Mandatul Consiliului ASF expiră în data de 5 noiembrie, iar noii membri vor fi numiţi de Parlament.

"ASF, doar o instituţie de forţă a lui Liviu Dragnea. ASF a răspuns la comanda politică a lui Dragnea, susţinut de PSD+ALDE, şi acţionat exact ca o instituţie de forţă a anilor '50. Teoretic ASF este o instituţie de reglementare a pieţei de capital, independentă politic dar care raportează Parlamentului României.

Am să cer audiera conducerii ASF în comisia de buget finanţe de la Senat, la următoarea şedinţă, în legătură cu abuzul pe care l-a făcut faţă de un manager din sistemul privat de pensii.

Mandatul acestei conduceri a ASF se termină în această lună.

Niciuna din persoanele care sunt astăzi în conducerea ASF nu ar trebui lăsate să-şi continue mandatul. Este clar că toţi răspund la comanda lui Liviu Dragnea şi a PSD+ALDE şi sunt folosiţi de aceştia pentru a se răzbuna pe opoziţia politică (şi eu am fost anchetat) şi sectorul privat.

Dacă Dragnea va continua cu această conducere, atunci PNL o va demite în bloc în primele zile după preluarea guvernării.", susţine Florin Cîţu.

ASF supraveghează piaţa de capital (care are o capitalizare de peste 38 miliarde de euro), piaţa pensiilor private (10 miliarde de euro) şi piaţa asigurărilor (peste 2,1 miliarde de euro).

Scandalul

La 13 aprilie 2017, Consiliul ASF, al cărui preşedinte era Mişu Negriţoiu, a decis sancţionarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienţi 'informaţii înşelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila naţionalizare a activelor fondurilor de pensii şi acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii în România'. Conducerea ASF a decis de asemenea şi amendarea cu 100.000 de lei şi retragerea autorizaţiei de director general pentru Raluca Ţintoiu, şefa NN Pensii.

Sancţiunea ASF a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat public să fie sancţionată foarte dur NN Pensii pentru scrisoarea în care-şi atenţiona clienţii privind discuţiile publice legate de o posibilă naţionalizare a fondurilor de pensii.

Marţi, 16 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de sancţionare a fostei şefe NN Pensii şi a cerut ASF să-i plătească daune morale de 1.000 de euro.

Ce scria în mail-ul trimis de NN Pensii

Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite