Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Scenariu: Un milion de persoane trimise în şomaj tehnic. Ministrul Muncii: Efortul bugetar, patru miliarde de lei

4
28 Mar 2020 19:04:09
Autor: News.ro
Violeta Alexandru FOTO gov.ro
Violeta Alexandru FOTO gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că autorităţile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi, situaţie în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor acestora va fi de patru miliarde de lei.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Aceasta a precizat că scenariul are în vedere perioada stării de urgenţă care a fost decretată luna aceasta. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni.

Violeta Alexandru a precizat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru şomaj tehnic începând cu luna aprilie.

„Ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoţite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta declară că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.

„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi a subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi” a afirmat Alexandru.

În ceea ce priveşte pensiile, în contextul în care legea prevede creşterea punctului de pensie cu 40% din luna septembrie a acestui an, ministrul spune că nu are, în prezent motive să „îngrijoreze populaţia”.

„Prioritatea guvernului şi  a românilor este în acest moment să trecem de această perioadă. Acestea sunt lucrurile la care ne gândim în acest moment. (...) Prioritatea noastră este să asigurăm fondurile pentru a trece cu bine de această perioadă. (...) consider, personal că trebuie să continue eforturile pentru a reuşi să ne continuăm activitatea şi implicit să existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a îngrijora populaţia în acest sens, nu există niciun element care pe fondul acestei crize să mă îndreptăţească să alertez populaţia cum că nu vor mai fi bani de pensii”, a subliniat Violeta Alexandru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
28.03.2020, 21:03:40

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Constantin
28.03.2020, 23:50:18

Cam 1.000.000 de cetățeni români în șomaj tehnic, din privat HORECA, aproape toți, eu nu că pe mine m-au pus pe liber pe 16.03 și dispoziția guvernamentală a venit pe 18-19, i-am trimis o scrisoare lui Orban să-l întreb dacă eu nu aș corespunde pentru șomaj yehnic, dar răspunsul nu vine repede. Dar dascălii care nici ei nu prea mai dau pe la școli, or fi și ei în șomaj tehnic ? Dar cum vor evolua salariile la bugetari, de la Iohănnel în jos ? Dar cum va rămîne cu pensiile acordate unor tineri foști(azi) polițiști ? Dar cu mensiile unor magistrați care au azi pensii mai mari decît salariile ieri ?

+1 (1 vot)
costy
29.03.2020, 12:22:52

- Anulati, - DEFINITIV - hotiile, cu Pensiile Speciale - si Subventiile Partidelor Politice - si, starea, de lucruri, va fi mai usor de depasit.

Edmond Wolf
29.03.2020, 18:42:48

Cum să fie anulate pensiile speciale? Nu se vede ce activitate efervescentă au în această perioadă parlamentarii, judecătorii și procurorii, aleșii locali? De ei depinde câștigarea luptei cu coronavirusul. Ei au construit spitale noi, au dotat corespunzător atât spitalele nou construite cât și pe cele vechi, medicii și asistenții au tot ce le trebuie ca să combată virusul ucigaș. Ar trebui mărite pensiile speciale...

Modifică Setările