Schimbări de la 1 februarie: creşte salariul minim şi apar noi taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii care înregistrează cifre de afaceri mai mici de 65.000 de euro vor plăti, începând de la 1 februarie, impozit de 3% din venituri FOTO Adevărul
Antreprenorii care înregistrează cifre de afaceri mai mici de 65.000 de euro vor plăti, începând de la 1 februarie, impozit de 3% din venituri FOTO Adevărul

De la 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor. Tot din prima zi a lunii februarie, salariul minim creşte de la 700 de lei la 750 de lei.

Dacă prima zi a anului a adus majorări de accize, adică scumpiri ale ţigărilor şi carburanţilor, creşterea taxelor locale în unele oraşe şi facturi mai mari la curent, 1 februarie aduce noi modificări ale Codului Fiscal şi nu numai. 

Înainte de a trece în revistă măsurile fiscale care vor fi aplicate începând de mâine, menţionăm şi o veste bună: Salariul minim pe economie va creşte cu 14,3%. Mai exact, „salariul de bază minim brut garantat în plată“, cum se numeşte minimul pe economie, va creşte de mâine de la 700 de lei la 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie să fie majorat de la 750 la 800 de lei. La cele 168,6 ore de lucru dintr-o lună, salariul minim este echivalent cu 4,7 lei pe oră, adică foarte puţin peste un euro. În cazul pensiilor, Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestea se indexează cu 4% începând cu luna ianuarie.  

Agricultura, sub lupa Fiscului

Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal care intră în vigoare de mâine. Modificarea prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16%.

Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi sau 10 capre, cei care au până la 3 vaci sau 6 porci, şi nici cei care au 100 de păsări sau 100 de familii de albine. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, viţă-de-vie - un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale - jumătate de hectar

Plafonul pentru IMM scade la 65.000 de euro

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate. 

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a explicat că reducerea plafonului, de la echivalentul a 100.000 de euro, a fost decisă pentru a fi egalizat cu cel stabilit pentru TVA, respectiv 65.000 de euro.  

Secretarul de stat a adăugat că reprezentanţii Finanţelor vor verifica în ce domenii îşi desfăşoară activitatea firmele cu afaceri de sub 65.000 de euro, o variantă fiind stabilirea impozitului forfetar în funcţie de activitate. „S-a tot discutat de impozitul forfetar. Poate fi o variantă de a calibra acest impozit forfetar în funcţie de domeniile de activitate. Dar, dacă noi nu ştim câţi agenţi economici avem şi în ce domenii de activitate funcţionează, nu putem determina modalitatea în care acest impozit forfetar trebuie aşezat“, a spus Manolescu.

Taxe noi pentru companiile energetice

Într-o scurtă prezentare a pachetului de măsuri fiscale, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat în urmă cu două săptămâni că va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât şi noncasnici, specificând că măsura priveşte companiile producătoare de gaze. Chiţoiu a precizat că va fi decalat calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

Iată principalele activităţi energetice vizate în pachetul fiscal:

Extracţia de gaze. Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va intra în vigoare mâine şi va fi aplicată până la finele anului 2014. Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare realizate ca urmare a liberalizării preţurilor, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din veniturile suplimentare. Venitul suplimentar va fi calculat în funcţie de preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revânzării consumatorilor casnici şi noncasnici, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 metri cubi, ajustat cu ratele inflaţiei în anii următori anului 2013. Pentru acest an, Guvernul estimează încasări suplimentare de 273,5 milioane de lei obţinute din taxa pe veniturile suplimentare, încasări care vor creşte anul viitor la 1,1 miliarde lei. Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Exploatarea de resurse. Guvernul va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri. Taxa este valabilă pentru intervalul 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2014 şi va fi impusă în condiţiile în care sistemul de redevenţe şi tarife urmează să fie revizuit abia începând cu perioada 2014-2015. Activităţile care intră sub incidenţa acestei taxe sunt exploatarea forestieră, extracţia cărbunelui superior, extracţia cărbunelui inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi alte activităţi extractive.

Distribuţia de gaze şi curent electric. Guvernul va institui o taxă „pe monopolul natural“ din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. Taxa va fi aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie şi va fi impusă începând cu luna februarie 2013 până la sfârşitul anului 2014, perioadă în care autorităţile estimează venituri suplimentare de 127,4 milioane de euro. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale. Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantităţii distribuite şi de 1,7 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport. 

Gazele se scumpesc cu 5% pentru firme

Preţul gazelor naturale livrate companiilor alimentate în regim reglementat va creşte de mâine cu 5%, măsură asumată prin acordul cu FMI. „Preţul gazelor pentru consumatorii noncasnici alimentaţi în regim reglementat trebuia să crească la sfârşitul anului trecut cu 5%. Nu s-a făcut pentru că trebuia aprobată prin hotărâre de guvern, care însă nu s-a mai dat din cauza schimbării guvernului“, a declarat preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, preţul la gaze trebuia să crească cu 5% de la 1 decembrie 2012. Următoarele etape de creştere pentru 2012 sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) şi 1 octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Toate modificările Codului Fiscal, strânse într-un singur act

Ministerul de Finanţe are ca obiectiv în acest an, printre altele, clarificarea legislaţiei, respectiv de a aduna şi structura într-un singur document toate prevederile Codului Fiscal ţinând cont de sutele de modificări aplicate în ultimii opt ani, corelate cu actele normative conexe. 

„Un obiectiv pentru acest an, poate mai important decât oricare altul, este de a clarifica legislaţia. De opt ani, din 2004, Codul Fiscal s-a modificat de zeci, sute de ori. A încerca să găsim acum ceva în Codul Fiscal reprezintă o muncă titanică. Ne dorim ca în acest an să facem ordine şi să punem cap la cap toate documentele din Cod cu normele, cu ordinele conexe, cu Codul de Procedură Fiscală astfel încât să le avem pe toate legate şi corelate. Sunt foarte multe prevederi care au scăpat în timp la modificările succesive de a fi legate de alte domenii“, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Complicaţii la TVA

Manolescu a dat exemple de necorelări şi complicaţii la TVA care nu-şi găsesc rezolvarea sau de implicaţii la impozitul pe venit. Manolescu a precizat că, dacă se doreşte ulterior modificarea cotelor, acest lucru s-ar putea realiza mult mai uşor. 

„Decizia privind cotele este una şi politică, şi economică, dar dacă lucrurile sunt clare, o schimbare de cote ulterior nu creează aşa mari probleme. Nu spun acum că se vor modifica cotele, ci doar că dacă se va simţi această nevoie, cred că e mult mai uşor să fie făcută atunci dacă legislaţia este aşezată“, a afirmat Manolescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite