Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Schimbări importante pentru transportatori. Drulă vrea taxă pe kilometru pentru camioane

4
12 May 2021 14:40:56
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcţie de distanţa parcursă (la kilometru) şi nu ca perioadă, aşa cum este în prezent, a transmis ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta a precizat, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi  că modificarea sistemului de taxare pentru reţeaua de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi este stabilită printr-o Directivă Europeană şi a fost o condiţie pentru finanţarea proiectelor de infrastructură prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
 
„Este una dintre reformele incluse în PNRR, discutate cu Comisia Europeană - introducerea taxării traficului greu, a camioanelor, să spunem aşa, pe distanţă parcursă. Deci vor plăti per kilometru parcurs, nu pe timp. 
 
În momentul de faţă, fie că îţi iei pentru camion o rovinietă pe o zi, pe o săptămână, e pe timp; pe viitor, vor plăti pentru distanţa parcursă. În felul acesta vor plăti mai corect costul drumului, drumurile nu sunt gratis. Aşa cum sunt ele în România şi totuşi reţeau de autostrăzi creşte. Iată, spuneam că la sfârşitul anului ajungem la 1.000 de km în operare.  
 
Pe de altă parte, trebuie să ne gândim şi la competiţia cu sectorul feroviar, care trebuie corectată. În sectorul feroviar, un tren de marfă plăteşte 13 -14 lei pe kilometru parcurs. 
 
Cât despre rovinieta care va rămâne pentru traficul uşor, cred că şi aici putem vorbi despre o ajustare de tarif doar în momentul în care ieşim din pandemie.”, a transmis ministrul.
 
În prezent, rovinieta pentru autoturisme costă între 15 lei pe săptămână şi 137 de lei pe an, iar la camioane de la 54 de lei pe zi la 6000 de lei pe an. Rovinieta a fost introdusă în 2002.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
12.05.2021, 15:54:48

Comentariu considerat abuziv.

Stan Toma
12.05.2021, 17:13:18

Trăiască PNL împreună cu USR-PLUS !

-3 (3 voturi)
wolf
12.05.2021, 18:58:15

O abordare corecta. Este asemenea celor care au centrala termica individuala. Platesti cat consumi. Asa si trebuie.

+4 (4 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
13.05.2021, 08:15:53

Desigur,Wolf,dar cum sa explici asta unor troglodiți balcanici...

Modifică Setările