Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Schimbări la legislaţia muncii. Persoanele cu 4 clase îşi vor putea găsi mai uşor de muncă

4
21 Oct 2020 10:02:17
Autor: Elena Deacu
Violeta Alexandru FOTO gov.ro
Violeta Alexandru FOTO gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, transmite Agerpres.

Decizia ministrului vine în contextul în care, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajaţi şi angajator desfăşurat la nivelul unei agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. În anul 2020 au fost înregistrate 700 dosare încetate, număr mai redus în situaţia pandemiei Covid.

„Am în lucru propunerea de a modifica legislaţia astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. Funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici”, scrie ministrul.

Potrivit sursei citate, perioada în care persoana primeşte o indemnizaţie de şomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutaţi să îşi găsească cât mai repede un loc de muncă.

„Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piaţa muncii”, precizează Alexandru.

Ea a arătat că trebuie văzut cât de uşor este să fie găsite anunţurile privind locurile de muncă arătând că sunt români care au revenit în ţară şi cărora ar trebui să le fie uşor să îşi găsească un loc de muncă.

„Din păcate, puţini apelează la AJOFM-uri. Instituţia nu este astăzi un actor important în această piaţă. Ar merita. Voi face şi eu o simulare. Revin”, subliniază ministrul de resort.

Ea aminteşte că refuzul unui loc de muncă sau al participări la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social, iar o nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.

Potrivit ministrului Muncii, cele mai multe sistări ale plăţilor – plăţi care atrag după sine interzicerea primirii de ajutor social de către aceste persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni – au fost la Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata şomajului), Botoşani (2960 ajutoare sociale, 2,47% rata şomajului) şi Buzău (9340 ajutoare sociale, 6,46% rata şomajului).

„Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii”, a mai scris Violeta Alexandru.

Aceasta a menţionat că una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi aceea că procesul de comunicare între instituţiile implicate presupune un schimb greoi de documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanşează ancheta socială şi stabileşte eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social şi trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situaţiilor de la primar, la AJOFM şi la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM şi ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.

Pe de altă parte, o altă explicaţie ar fi, în opinia ministrului, faptul că AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporţie de peste 80% au 4 clase.

„Sau se ascund după explicaţia că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi loc de muncă/cursuri de formare. Nu se încearcă înţelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Şi un om apt dacă îl pierdem de pe piaţa muncii, e grav”, a subliniat Violeta Alexandru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Coronavirus Noul
21.10.2020, 10:09:23

Cred ca va fi bataie mare, cine sa-i angajeze pe cei cu 4 clase. Si cred ca si ei se vor inghesui sa faca ceva cursuri si sa se angajeze. Poate prin parlament si pe la stat sa se mai gasesca ceva posturi, ca la privat nu prea au sanse.

Alfa Omega
21.10.2020, 10:24:40

Ajofm mai mult incurca decat ajuta, mai precis obliga ofertantiide forta de munca sa acceseze doar anumite locuri de munca sau cursuri de formare !

imsi imsi
21.10.2020, 10:34:35

Femeia asta ii dusa cu pluta ssi habar n are de realitate. Toti astia lucreaza pe undeva la negru sau au ceva activitati cen dus o ccarutta cu nisip la nea cutare, spart niste lemne la cana leana, ridicat un perete samd din care scot usalariuu bunicel neimpozat la care se adauga alocatia copiilor. Comparativ cu un amarastean care sta 8-9 ore la un seviciu unde ia 1400 lei in mana primul ii boier: se scoala cind vrea, ii la curent cu noutatile fiin un client al crasmei/bar din localitate, n are treaba cu pensia cca de obicei moare de tanar la vreo 50 de ani asa ca Violeta poate sa se inverzeasca de grija patronilor care nu mai gasesc sclavi.

Constantine Constantine
21.10.2020, 11:15:20

Nu stiu de ce vorbeste de 4 clase, asta era inainte de WW2. Ulterior s-a trecut la 7 clase respectiv 8 , plus , scoli profesionale,cursuri de invatamint FF sau seral iar cei care le-au terminat au devenit oameni care au dobindit in cursul vietii diferite calificari . Probabil ca vorbim despre analfabetii care nu merg deloc la scoala dar care daca ar vrea sa munceasca oricind ar putea face acest lucru. Ca sa adi cu matura sau lopata nu ai nevoie de scoala.Doar ca sistemul de salarizare trebuie modificat. Pina si pe timpul comunistilor un necalificat practica servicii care erau platite cu minimul pe statele de salarizare. Acum , ultimii pe lista incadrati la salariul minim pe economie sint persoane care au liceul absolvit sau chiar o facultate. Nu poti sa-l aduci pe cel fara scoala la acelasi rang de salarizare cu unul care are macar o diploma de 8 clase. In plus marea majoritate al celor fara scoala apartin unei anumite etnii care considera ca cea mai tare scoala e scoala vietii: juleala, mangleala, cersetorie, cautatori de comori prin casele oamenilor, rapandule, pesti si alte"profesii" din care ajung sa cistige mai mult decit presedintele tarii. Nu mai vorbesc de cei care nu vor sa munceasca si traiesc din ce pica de pe o zi pe alta.Si atunci de ce sa le mai cinti in struna?

Modifică Setările