Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Schimbări majore pentru companiile străine. Amenzile din România vor fi date în funcţie de afacerile la nivel global

1
20 Oct 2020 10:34:23
Autor: Elena Deacu
Bogdan Chiriţoiu - FOTO Eduard Enea
Bogdan Chiriţoiu - FOTO Eduard Enea

Companiile nerezidente în România vor primi amenzi în funcţie de cifra de afaceri de la nivel mondial, odată cu modificarea Legii concurenţei, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Agerpres.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă 170/2020 privind modificarea Legii concurenţei, care prevede, printre altele: „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă ce nu poate depăşi 10% din cifra de afaceri totală mondială realizată de întreprinderea sau asocierea de întreprinderi în anul financiar anterior sancţionării următoarelor fapte, săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă de întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi (...)”.

„Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari, încât să descurajeze companiile să încalce legea”, a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, prevederea vine ca urmare a obligaţiei de a prelua, până în martie, o nouă directivă europeană din domeniul concurenţei, numită Directiva ECN+, care are scopul de a întări puterea autorităţilor de concurenţă din ţările membre.

O altă modificare a Legii concurenţei, prin OUG 170/2020, prevede obligaţia companiilor de a furniza, la cererea Consiliului Concurenţei, informaţii privind preţurile de vânzare a produselor.

„Întreprinderile transmit la cererea Consiliului Concurenţei preţurile de vânzare a produselor comercializate de acestea, în vederea realizării de analize, studii de piaţă sau comparaţii de preţ incluse în platformele online destinate informării consumatorilor. În acest scop, selectarea sectoarelor din economie incluse în platformele online se realizează de către Consiliul Concurenţei, cu consultarea autorităţii de reglementare în sectorul respectiv”, potrivit ordonanţei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
20.10.2020, 11:14:39

Noroc cu cu UE, mai luăm și noi măsuri bune. Altfel companiile își rezolvă cu șpăgi astfel de probleme iar concurența e omorâtă, înlocuită cu înțelegeri între companii, ce permit prețuri mai mari.

+1 (1 vot)
Modifică Setările