Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Scumpiri majore la carnea de porc înainte de Crăciun. „Ne străduim să menţinem preţurile decente”

0
23 Dec 2021 12:34:11
Autor: Melania Agiu
Foto: I.S.
Foto: I.S.

Cooperativa Ţara Mea a transmis joi că, împreună cu toţi membrii săi, a reuşit să stabilizeze preţul alimentelor de bază pentru acest Crăciun. Potrivit sursei citate, făina, mălaiul, orezul, legumele şi conservele îşi păstrează preţul constant, în timp ce pentru ulei şi carne de pui, la care preţurile au explodat, s-a reuşit să se menţină o marjă de 10% în plus faţă de anul trecut.

Conform datelor transmise de reprezentanţii cooperativei agricole, carnea de porc a atins recorduri pe pieţele externe, iar preţul este cu 20% mai mare fată de anul trecut. 
 
„Producătorii români nu pot să asigure doar 20% din consum, astfel importurile au crescut. Potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS)  importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu aproximativ 10%, faţă de anul trecut. Cele mai mari importuri venind din  Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone, Ungaria 34,3 mii tone, Polonia – 17,8 mii tone, Olanda – 15 mii tone, Belgia – 12,2 mii tone, Danemarca- 5,7 mii tone şi Italia – 4,6 mii tone.”, a precizat sursa citată.
 
Reprezentanţii cooperativei mai menţionează că pentru o parte dintre produsele necesare românilor pentru masa de Crăciun, cum ar fi orezul sau uleiul, preturile au avut o creştere uşoară, de 10-15% în plus faţă de anul trecut. 
 
Totuşi, „toate produsele Ţara Mea din această categorie îşi păstrează preţul constant pentru Craciun, fără nici o creştere”, subliniază sursa citată. 
 
Anul 2021 a fost un an dificil pentru producătorii români datorită secetei, dar şi pandemiei, iar preţurile materiilor prime s-au majorat. 
 
Astfel, după un an dificil producătorii de legume autohtone spun că sunt pregătiţi să aducă la raft legume şi verdeţuri la preţuri mai mari cu 10% fată de anul trecut. Ceapa verde ajungând la 1,5 lei legătura, iar salata la aproape 2 lei.
 
„În ciuda inflaţiei ne străduim ca în această perioada să menţimen preţurile decente. Anul acesta prioritatea noastră este menţinerea preţului constant, în ciuda inflaţiei. Este o perioadă importantă pentru toţi românii şi pot spune că desi a fost greu am reuşit.”, a declarat preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.
 
Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România cu activităţi de la cultivarea legumelor şi creşterea animalelor până la producţia de lactate, conserve, mezeluri şi produse de băcănie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările