Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Scumpiri majore la gazele naturale: Preţul va creşte şi cu 25% de la 1 iulie

5
17 May 2021 08:45:48
Autor: Afrodita Cicovschi

Preţul gazelor naturale va fi chiar şi cu 25% mai mare de la 1 iulie, potrivit economica.net, care citează o înştiinţare trimisă clienţilor de către Engie.

„Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populaţie, a început să trimită clienţilor înştiinţări cu noile oferte, în condiţiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, preţul gazelor creşte cu 25%, de la 1 iulie”,, scrie economica.net.
 
La data de 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, preţurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurenţială a furnizorului lor actual, sau să nu facă nimic, şi să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la preţul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preţ reglementat.
 
Doar 28% dintre clienţii casnici de gaze semnaseră însă un contract concurenţial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienţilor sunt încă în ultima situaţie: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la preţul stabilit acum un an. Contractul, ca şi preţul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2020, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract.
 

BNR estima scumpiri de numai 10%

 
„Traiectoria preţurilor la gazele naturale – previzionate în Raportul asupra inflaţiei din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 – este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informaţii relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale preţurilor până la orizontul prognozei”, estima BNR în raportul său asupra inflaţiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Augustin Man
17.05.2021, 10:03:33

De ceva vreme ni se tot spune ce rezerva uriasa de gaze naturale s-a descoperit in apele Romaniei din Marea Neagra si independenta energetica si o fi, si o pati, si bla-bla-bla, dar gazele se vor scumpi cu 25% - bine ca am putut opta pentru zeci de furnizori, sa cistigam si 1-2%. Pai asta-i Romania, unde s-ar scumpi si apa calda daca am avea izvoare fierbinti ca Islanda, sau nisipul, daca am fi in Sahara. Noroc ca totusi sintem in UE si ne mai apara strainii de entuziasmul "patri(h)otilor" proprii!

+4 (6 voturi)
M Costi
17.05.2021, 13:40:41

"...Preţul gazelor naturale va fi chiar şi cu 25% mai mare de la 1 iulie..." !?! E bineee , multumim Iohannis , Citu si PNL-USR-UDMR , doar voi aveti grije de romani , nu ca infractorul de Dragnea care voia sa plafoneze preturile la electricitate si gazele naturale.... !

-7 (13 voturi)
Naso Ovid
17.05.2021, 22:38:09

nu te tine nimeni cu forta la Engie. Cu 2 mailuri in ianuarie am scapat de ei si am facut si o reducere de 15%. PSD-ist fiind probabil ca nu te duce mintea sa faci atata lucru si atunci, da, poti spune ca Iohannis ti-a scumpit gazele.

-1 (1 vot)
tomas frank
17.05.2021, 16:53:32

O tara condusa de hoti , hoti criminali si incompetenti si o natiune de fraieri ! ,,Baietii destepti '' vind aproape pe gratis la streini , zacamintele de gaze si petrol pt spagi de sute de milioane depuse in strainatate , iar prostimea plateste preturi uriase pt propriul gaz sau petrol ...Hoti , hoti criminali , indiferent de guvernare ....

0 (2 voturi)
Naso Ovid
17.05.2021, 22:34:49

Cei mai ordinari hoti astia de la Engie. Am schimbat furnizorul si in comparatorul ANRE erau deja cei mai scumpi de pe piata. Daca la asta au de gand sa mai puna 25% duca-se p de suflet.

-1 (1 vot)
Modifică Setările