Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Se anunţă un nou val de scumpiri la energia electrică. Ce recomandă ANRE clienţilor care nu au încheiat un contract pe piaţa concurenţială

5
23 Sep 2021 20:15:58
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, recomandă clienţilor casnici de electricitate care nu au semnat, până în prezent, un contract pe piaţa concurenţială să facă acest lucru în lunile noiembrie sau decembrie.

Acesta susţine că este de aşteptat ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022.
 
„Este o informaţie importantă: va mai exista un val (de scumpiri în energie, n.r.).”, a afirmat oficialul în cadrul unei dezbateri organizată de DC News, potrivit Agerpres.
 
Vicepreşedintele ANRE a explicat: „Momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie. 

Clienţii vor primi notificări în lunile noiembrie şi decembrie cu privire la preţul care se va aplica în semestrul I al anului 2022. 
 
Este foarte important: momentan, aceste preţuri de serviciu universal care se aplică pentru aceşti clienţi pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piaţă, nu prea există preţuri mai bune. Dar este de aşteptat ca aceste preţuri să crească de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru aceşti consumatori este să fie foarte atenţi la notificările pe care le vor primi în noiembrie şi decembrie, să facă atunci comparaţia cu ofertele care vor fi disponibile în piaţă pentru perioada de după 1 ianuarie şi să facă o alegere în acel moment", a declarat Zoltan Nagy-Bege.
 
Vicepreşedintele ANRE a precizat că românii sunt pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ritmul crescut al numărului de clienţi de electricitate care au trecut la piaţa concurenţială de la începutul anului şi până în prezent.
 
"La sfârşitul anului 2020, de fapt la 1 ianuarie (2021 n.r.), în momentul în care s-au eliminat preţurile reglementate, la piaţa de energie electrică, din aproape 9 milioane de clienţi, aproape 3 milioane deja erau în piaţa concurenţială.
 
Deci aşa am început anul, cu 3 milioane în piaţa concurenţială şi 6 milioane în serviciul universal. În 8 luni, peste 2,1 milioane de clienţi au trecut în piaţa concurenţială. Nu este absolut deloc puţin, este foarte mult, este o cifră extraordinar de mare şi nu cred că există vreo altă ţară membră a UE care în mai puţin de 9 luni să ajungă la peste 57% din clienţi să fie în piaţa concurenţială. Cred că suntem campioni la acest capitol. Şi dacă ne gândim că în 8 luni avem 150-160 de zile lucrătoare, timp în care s-au operat peste 2 milioane de noi contracte, cred că şi la nivelul furnizorilor a fost un efort", a menţionat Zoltan Nagy-Bege.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
23.09.2021, 20:24:41

Leprele astea ne anunta si cred ca se spala pe mani cu asta.

-5 (17 voturi)
Dumnezeu
23.09.2021, 23:14:39

Astia nu fac nimic PENTRU cetateni, totul este impotriva lor.

-5 (11 voturi)
moftronix6
24.09.2021, 00:00:51

Dumnezeu...Nu cred. Capitaliștii fac totul pentru fericirea cetățenilor. ...

-9 (9 voturi)
imacandi
24.09.2021, 08:31:12

dle Nagy, ce rost are sa semnezi un contract acum ,in ianuarie sau oriocand altcandva ,daca contractele sunt inselatoare.uitati-va la cazul restart Energy,in contract au oferit preturi fixe iar acum au scumpit cu 270% pe baza clauzelor din Conditii generale.asa ca despre ce siguranta mai vorbim? apropo,ANRE-ul ce decize a luat cu privire la plangerile impotriva acestui operator?nr de telefon pentru sucursalele dvs din judete,nu sunt active.

+1 (1 vot)
Alexandru Leontescu
24.09.2021, 11:28:38

De ce nu spune ca asazisii furnizori sunt de fapt niste intermediari! Dupa mine, furnizorii adevarati sunt cei primari, cei care produc energia. Vad ca Hidroelectrica care este producator, vinde direct si catre consumatorul casnic, desi o face greoi (pile multe bagate acolo). De ce nu fac si ceilalti producatori la fel? Poate n-ar mai fi nevoie de intermediari care nici nu produc, nici nu asigura transportul sau suportul tehnic, ci fac pretul final cat pot de mare.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările