Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Se pregătesc noi majorări ale facturii la energie electrică

1
16 Apr 2018 08:33:49
Autor: Elena Deacu

Parlamentul este pe cale să adope o modificare a schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, ceea ce va aduce o creştere etapizată a facturilor la energie electrică.

Un proiect de lege care urmează să fie dezbătut marţi de Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor stabileşte care va fi impactul certificatelor verzi, prin care sunt susţinuţi producătorii de energie din surse regenerabile, în facturile tuturor consumatorilor, începând din acest an şi până în 2022.

Sumele sunt prevăzute să crească de la an la an, ceea ce va majora şi facturile de energie electrică în anii următori, scrie Economica.net. „Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 şi 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”, prevede unul dintre amendamentele care urmează să fie discutate şi apoi votate de deputaţi.

În prezent, legea stabileşte plafonul de 11,1 euro/MW drept impact la consumator. „Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza cantităţii statice de certificate verzi şi a consumului final de energie electrică din anul precedent, dar fără a depăşi impactul mediu la consumator de 11,1 euro/MWh stabilit având în vedere preţul mediu ponderat al tranzacţiilor din piaţa centralizată anonimă spot a certificatelor verzi din anul anterior. Valoarea în lei se calculează la valoarea cursului mediu de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru anul precedent", arată legislaţia actuală.

Însă propunerea legislativă stabileşte creşterea acestui plafon, de la an la an, etapizat, până la 14,5 euro, în 2022. Un plafon mai mare înseamnă certificate verzi mai multe, deci facturi mai mari la energie electrică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Amar
16.04.2018, 10:25:45

"Se pregătesc noi majorări" ....................... ce bine, ne cam plictisisem de tarifele actuale.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările