Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PROIECT Se schimbă regulile pentru loteria fiscală. Ce bonuri vor fi favorizate

2
15 Aug 2019 18:44:56
Autor: Elena Deacu

Guvernul modifică regulile privind loteria bonurilor fiscale, pentru a-i favoriza pe cei care au bonuri de valoare mai mică, de la 1 noiembrie, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat de Ministerul Finanţelor.

În prezent, la loteria bonurilor fiscale se extrage aleatoriu un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal. De asemenea, se extrage un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale. Se acordă, în prezent, maximum 100 de premii.

Guvernul a observat, însă, că probabilitatea să fie extras un bon cu valoarea 1-99 lei este foarte mică, de numai 10%. Mai precis, doar în cazul a 6 extrageri (10,17%) din cele 59 organizate în perioada aprilie 2015 - iulie 2019, bonul fiscal câştigător a avut o valoare mică, din intervalul 1-99 lei.

Astfel, se poate observa că tendinţa cumpărătorilor de a nu solicita bonul fiscal pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii, se manifestă cu precădere în cazul bonurilor cu valori mici, aferente cumpărăturilor uzuale.

„Probabilitatea scăzută, confirmată de datele statistice prezentate, a extragerii unor valori mici, aferente achiziţiilor uzuale de bunuri cu amănuntul şi servicii, în condiţiile în care operatorii economici eliberează,  preponderent bonuri fiscale cu valori de până la 100 lei (aprox. 83%), poate determina o diminuare a popularităţii Loteriei bonurilor fiscale, întrucât deţinătorii de bonuri fiscale cu valori mici care sunt majoritari numeric, au şanse reduse să devină câştigători, nefiind astfel stimulaţi prin acest instrument să solicite şi să păstreze bonurile fiscale pentru participarea la Loteria bonurilor fiscale”, arată Guvernul.

Astfel, de la 1 noiembrie, Ministerul Finanţelor va schimba regulile în favoarea bonurilor cu valori mici. Mai precis, din totalul celor 100 de premii, 80 vor fi acordate pentru bonurile cu valori mici, din intervalul valoric 1-99, în timp ce restul de 20 vor fi acordate pentru bonurile cu valori mari, din intervalul valoric 100-999.

Numai bonuri de la casa de marcat cu jurnal electronic

O altă modificare importantă adusă este că vor fi eligibile doar bonurile fiscale eliberate de o casă de marcat cu jurnal electronic.

„Se stabileşte faptul că, la Loteria bonurilor fiscale sunt eligibile să participe, numai bonurile fiscale emise de aparatele de marcat cu jurnal electronic, prevăzute la art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999, în scopul stimulării şi pe această cale, a finalizării procesului de implementare a noilor aparate de marcat”, arată Ministerul Finanţelor.

Bonurile de schimb valutar, eligibile                                         

O nouă modificare importantă se referă la faptul că vor fi eligibile şi bonurile fiscale de la un schimb valutar.

„Având în vedere faptul că, în cazul bonurile fiscale emise de aparatele de marcat destinate activităţii de schimb valutar, nu se regăseşte rubrica «Total» ca în cazul celorlalte bonuri fiscale, ci sunt evidenţiate două valori, respectiv «suma încasată de la client» şi «suma plătită clientului», situaţie care a generat dificultăţi în aplicarea legislaţiei din domeniul Loteriei bonurilor fiscale, se clarifică faptul că, sunt eligibile să participe la Loteria bonurilor fiscale, şi bonurile fiscale emise de aparate de marcat destinate activităţii de schimb valutar care reflectă, din punct de vedere al deţinătorului, atât operaţiunea de cumpărare de valute, cât şi operaţiunea de vânzare de valute”, mai arată proiectul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
15.08.2019, 21:53:49

# De vreo sase luni le arunc cu regularitate . Cam de cind m-am prins ca sunt cistigatoare bonurile de 3-4-5-6-7-8- sute de lei . Eu nu cumpar de mai mult de 100 de lei decit atunci cind imi cumpar carne pentru trei luni . Si aia la oferta !!! O hotie de stat care sa te oblige sa te certi cu negustoru' ....

MadWolf
16.08.2019, 12:42:38

Mai sunt inca fraieri care pun botu' la mizeria asta de "loterie"?!?