Seceta a afectat aproape 330.000 de hectare din 33 de judeţe. Suprafaţa creşte de la zi la zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Theodora Truşcă
Foto Theodora Truşcă

Culturile de grâu şi triticale sunt afectate de secetă pe o suprafaţă de 180.544 hectare în condiţiile în care suprafaţa totală calamitată a urcat joi la 329.680 hectare în 33 de judeţe, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, din suprafaţa totală calamitată, pe lângă culturile de grâu şi triticale mai sunt afectate următoarele culturi: orz, orzoaică, ovăz, secară - 26.621 ha, rapiţă - 30.046 ha, porumb - 55.891 ha, soia - 3.775 ha, mazăre - 754 ha, floarea soarelui - 23.117 ha, plante furajere - 4.371 ha, alte culturi - 4.451 ha.

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anunţat miercuri că producţia de grâu din acest an este cu 15% - 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrul Agriculturii a informat că recoltarea grâului a fost finalizată în toată ţara, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunţate cifrele oficiale. El a menţionat că recolta de anul acesta asigură atât consumul intern, cât şi disponibilităţi pentru export.

Pe de altă parte, acesta a precizat că seceta a pus mari probleme culturilor de porumb şi floarea-soarelui.

Întrebat dacă este mai importantă liniştea pe care a transmis-o în legătură cu faptul că România va avea suficientă producţie agricolă în acest an, Petre Daea a subliniat că România "va avea şi ulei".

"Şi va avea şi ulei. Linişte, linişte, linişte. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Şi copiii în pântece se sperie", a menţionat ministrul Agriculturii, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a precizat, tot miercuri, că prognozele pentru următoarele zile sunt mai încurajatoare, dar seceta pedologică va persista, iar o revenire la normal în zonele afectate va fi de durată şi lentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite