Secretul lui Bachus, varianta 2016: cu cât se va ieftini băutura după scăderea TVA şi reducerea accizelor - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea TVA de la 24% la 20% a adus ieftiniri de până la 4% la majoritatea produselor, dar în cazul băuturilor alcoolice scăderile de preţ vor fi mult mai mari pentru că accizele sunt reduse cu 30% de la 1 ianuarie 2016.

Noul Cod Fiscal prevede o scădere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate băuturile tari. În aceste condiţii, producătorii şi importatorii de băuturi alcoolice, consultaţi de „Adevărul“, prevăd o ieftinire a produselor comercializate la raft de până la 20%.

„Ieftinirea băuturilor alcoolice va fi simţită în două etape.
În primul rând va fi reducerea de preţ generată de scăderea TVA de la 24% la 20%.
Apoi se va resimţi şi reducerea accizei, însă ieftinirile vor fi simţite abia după ce se epuizează stocurile actuale. Iar stocurile sunt şi ele de două feluri: cele de la producători sau importatori, care au fost deja accizate, şi cele de la retaileri“, ne-a declarat George Chendi, proprietarul companiei Alma Tim Distribution.

„Există şi varianta ca producătorul sau importatorul să suporte din surse proprii acciza pentru anumite produse.
Dacă facem un calcul, la o sticlă de 0,7 litri cu o băutură alcoolică bună, de 40 de grade, impactul accizei este undeva la patru lei. În aceste condiţii există situaţii în care producătorul sau importatorul îşi asumă această scădere, în speranţa unei vânzări mai bune“, a adăugat Chendi.

Va creşte consumul de alcool?

Potrivit statisticilor oficiale, în primele nouă luni ale lui 2015 consumul de băuturi tari a scăzut cu 36%.

Practic, producătorii şi importatorii de băuturi alcoolice spun că ieftinirea ar putea să le aducă vânzări mai bune, însă contează şi cum se vor face reducerile de preţ.

„Chiar dacă vom vedea adevăratele preţuri reduse abia după luna martie, în luna decembrie au fost retaileri care au redus anticipat preţul, ca exerciţiu de marketing.
Pe acest fond, în zona comerţului tradiţional vânzările au fost mai mici“, ne-a explicat Florin Rădulescu, preşedintle Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Spirtoase - Spirits România.

În altă ordine de idei, piaţa băuturilor alcoolice ar putea să fie mai animată în 2016, însă nu este aşteptată o creştere spectaculoasă a producţiei. „La băutură nu eşti sigur că dacă scade preţul va creşte şi consumul. Ce este sigur, preţurile vor scădea la producători şi abia apoi vom vedea şi evoluţia vânzărilor“, a precizat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Pe de altă parte, importatorii susţin că în curând vor fi sesizate diferenţe de preţ. „De exemplu până acum acciza, pentru o sticlă de 0,7 litri cu o băutură alcoolică de 40 de grade, era de 13,27 lei, iar de la 1 ianuarie 2016, acciza pentru acelaşi produs va fi de 9,27 lei“, a arătat George Chendi.

Pe acest fond, jucătorii din piaţă spun că se aşteaptă la o evoluţie a consumului. „Anul acesta vor rămâne mai mulţi bani la consumator. Consumatorul este cel mai bun gestionar al banilor lui. Cred că nu va face economii, pentru că băutura este  distracţia lui“, a mai spus George Chendi.

În fine, „având în vedere că piaţa românească este invadată de licori contrafăcute (să le zicem «ţuicomicine») şi este, de fapt, prăbuşită, sper ca această reducere de accize să aducă o gură de oxigen pentru producători“, ne-a declarat Romulus Dascălu, preşedintele patronatului Garant.

La 1 ianuarie 2016, accizele au scăzut cu 15,38% pentru bere, cu 70% pentru vinurile spumoase, cu 77,7% pentru băuturi fermentate spumoase şi cu 30% pentru alcoolul etilic.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite