Sectorul delivery a menţinut piaţa restaurantelor aproape de linia de plutire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Maxim, Hospitality Culture Institute
Florin Maxim, Hospitality Culture Institute

Valoarea totală anuală a pieţei de mâncare gătită şi băuturi ”out of home” a ajuns, anul trecut, la 10,2 miliarde lei, în cinci dintre cele mai mari oraşe din ţară, respectiv Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi Braşov, datorită serviciilor de delivery, arată studiul realizat de Hospitality Culture Institute.

”Cine a vrut sa facă treabă în HoReCa a putut face şi a găsit consumatori dispuşi sa comande. Cei curajoşi, care au riscat şi investit în zona de delivery, si-au dublat volumul comenzilor.”, a declarat Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute. 

Potrivit studiului, suma înregistrată în 2020 reprezintă o scădere de doar 29% faţă de nivelul de 14,1 miliarde de lei din anul 2019.

De asemenea, datele arată că, cele 5 oraşe reprezintă 60% din total piaţă, ceea ce duce industria ospitalităţii la o valoare de 17 miliarde lei în anul 2020.

Datele studiului Hospitality Culture Institute arată că 47% din piaţa de mâncare gătită este generată în prezent de servicii de delivery. Astfel, serviciile de delivery sunt utilizate de 9 din 10 respondenţi din Bucureşti şi din marile oraşe din ţară.

În acelaşi timp, 63% dintre respondenţii care au comandat mâncare cel puţin o dată în ultimele 6 luni au făcut-o pentru acasă în cele multe situaţii, în timp ce doar 17% la locul de muncă. 

Conform specialiştilor de la institutul care studiază piaţa şi trendurile din HoReCa, pentru următoarele 6 luni nu se preconizează o scădere a comenzilor prin intermediul serviciilor de delivery.

Totoodată, studiul analizează şi comportamentul consumatorilor referitor la măsurile de prevenţie împotriva Covid-19, cât şi estimări asupra veniturilor. În acest sens, 40% dintre cei intervievaţi au declarat că bugetul pentru mâncatul în oraş a scăzut în ultimul an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite