Sectorul jocurilor de noroc pledează pentru o taxare echilibrată a industriei, în care povara fiscală să nu fie mutată către jucători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Asociaţii reprezentative din domeniul jocurilor de noroc transmit autorităţilor propuneri pentru „o taxare echilibrată şi eficientă a industriei, care să asigure şi păstrarea celor 45.000 de locuri de muncă”.

Acestea reamintesc angajamentul Coaliţiei aflate la guvernare de a nu modifica taxe şi nevoia predictibilităţii în materie fiscală. 

„Sectorul jocurilor de noroc, care asigură 45.000 de locuri de muncă şi contribuie anual cu aproape 600 milioane euro plătite la bugetul de stat, pledează pentru o taxare echilibrată a industriei în care povara fiscală să nu fie mutată către jucători. De asemenea, operatorii din industrie vor ca regulile să nu mai fie schimbate în timpul jocului.”, arată sursa citată.

Într-o adresă trimisă joi autorităţilor române, trei asociaţii de profil - Rombet, Romanian Bookmakers şi Romslot - au transmis autorităţilor propunerile industriei de gambling asupra proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal.

Cel mai important aspect ţine de „dorinţa industriei de a rămâne consecventă principiului de a nu muta sarcina fiscală către consumator”. 

„Doar aşa poate fi asigurat în continuare un grad de colectare de peste 98%. În caz contrar, va fi păgubos pentru toată lumea, iar măsura nu face decât să încurajeze piaţa neagră.”, susţin operatorii. 

Aceştia aduc două importante argumente: 

„Pimul, dacă ne uităm în spaţiul UE, din cele 27 de state analizate la nivelul Uniunii Europene, în 23 (85% din UE), jucătorii nu sunt impozitaţi deloc sau sunt, dar limitat (anumite tipuri de jocuri sau doar pentru jucătorii profesionişti). Al doilea argument îl găsim în cele petrecute în Croaţia - după numai trei ani de la impozitarea jucătorilor, piaţa croată s-a confruntat cu o mărire uriaşă a pieţei negre, devenind evidentă nevoia de a reveni la vechiul model care nu prevedea taxarea jucătorilor.”, explică cele trei asociaţii.

Nu în ultimul rând, acestea reamintesc angajamentul Guvernului României şi al Coaliţiei de a nu majora niciun fel de taxe anul acesta, angajament reiterat chiar în aceste zile de preşedintele Klaus Iohannis. 

„Totodată, este stipulat chiar în Codul fiscal că regulile nu se pot schimba în timpul jocului. Potrivit dispoziţiilor din Legea nr. 227/2015 (art. 3, litera e) privind Codul fiscal este statuat principiul predictibilităţii impunerii. Cu alte cuvinte, este obligatorie stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, perioadă în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii.

Dincolo de nerespectarea principiului predictibilităţii, este vorba şi de faptul că implementarea noilor prevederi implică modificări de esenţă ale sistemelor tehnice la nivelul organizatorilor de jocuri de noroc. Acestea nu vor putea fi realizate în termenul scurt prevăzut pentru intrarea în vigoare a modificărilor, conform proiectului.”, mai arată sursa citată.

Prin urmare, cele trei entităţi atrag atenţia că prevederile din Propunerea de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal care se aplică începând cu 1 august 2022 contravin chiar prevederilor Codului fiscal în vigoare. 

Cele trei asociaţii solicită măcar prorogarea intrării lor în vigoare până la 1 ianuarie 2023. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite