Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Semnal de alarmă: începe criza economică reală

24
22 Apr 2018 14:40:22
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Tot mai mulţi specialişti în economie au atras atenţia asupra pericolului iminent al declanşării unei noi crize economice, cel mai probabil la jumătatea anului viitor, unii dintre experţi argumentând, cu date oficiale, că „economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivităţi şi rente”.

„Începe criza economică reală (nu aia cântată propagandistic de BNR, de libertarienii din PNL şi de #rezistenţi). În primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvenţă 2.305 societăţi comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioadă corespunzătoare a anului 2017. Pentru cei ce nu cunsosc acest "amănunt", trebuie spus că, statistic, 96% din numărul total al dosarelor de insolvenţă sunt falimente, deci aceste întreprinderi urmează a dispărea în scurt timp, cu tot cu locurile de muncă pe care le furnizează”, a scris pe pagina sa de Facebook, avocatul Gheorghe Piperea.  
 
Potrivit acestuia, în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedura de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9.793 de societăţi comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioadă corespunzătoare a anului trecut. Dizolvarea de drept, care este declanşată de registrul comerţului pentru diverse motivaţii din care rezultă că o societatea este fantomatică, înseamnă faliment non-judiciar (în termeni tehnici, se numeşte lichidare "administrativă").  
 
„Analiza empirică a listei societăţilor care au intrat în insolvenţă sau în dizolvare judiciară ne arată foarte multe firme din domeniul comerţului (ceea ce reprezintă efectul nociv al concentrării retailului românesc în mall-uri şi lanţuri de hiper-market-uri), dar şi îngrijorător de multe societăţi din construcţii (în condiţiile în care analiştii şi dezvoltatorii imobiliari se lăuda, mai abitir decât în 2007-2008, că totul este minunat în domenul imobiliar), precum şi multe firme de hotelărie, turism rural şi ecologic, servicii şi transporturi, agricultura şi pescuit etc., adică mai tot ce înseamnă oportunităţile reale pe care la au IMM-urile într-o economie concentrată aproape exclusiv pe granzi economici, mega-retaileri, corporaţii agro-alimentare, BigPharma şi bănci. Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivităţi şi rente. Or, s-a văzut cât de liberali sunt aceşti mega-actori economici, atât în domeniul cartelurilor bancare cât şi (surprinzător şi nu prea) în domeniul utilităţilor şi al medicamentelor. De notat că ieri, după 3 ani de anchetă, Consiliul Concurenţei a descoperit că facturile la energia electrică pe care le achitam în ultimii 10 ani sunt umglate cu multe zeci de milioane de euro de actorii monopolişti din domeniu, care s-au comportat cartelar. Amenzile dispuse sunt colosale (peste 10 milioane de euro), dar acestea nu vor fi suportate de granzii domeniului, ci tot de noi, urmând a fi incluse în facturi, cu titlu de costuri, în doze mici, infinitezimale, că să nu le percepem şi să protestăm”, susţine specialistul în insolvenţe, adăugând că cifrele pe care le-a prezentat sunt oficiale, putând fi regăsite pe site-ul oficial al Registrului Naţional al Comerţului, în schimb, concluziile şi conjuncturile îi aparţin. 
  
„Precizez că nu există date statistice care să arate câte persoane care exercită profesii liberale sau independente (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, freelanceri) au tras oblonul în această perioadă. Ştim doar că în acest domeniu au prăvălie cca 500 de mii de persoane, care dau de muncă la alte 600 de mii de persoane.  De statistici, predictibilitate fiscală, disciplină contractuală şi mediu economic prietenos sau de siguranţă locului de muncă în acest domeniu nu se ocupă nimeni, nici în politică, nici în presă mani-stream, nici în catedralele sau templele macro-prudenţialilor. Cu atât mai puţin nu se ocupă de profesiile liberale şi independente PNL sau celelalte aşa-zise partide de dreaptă, care nu mai prididesc să apere cele 15 vaci sacre ale sistemului financiar, băncile care încă mai contează în economie întrucât catadicsesc să dea credite, plus cele 20-30 de corporaţii care covârşesc 2/3 din economia naţională şi dau de muncă unui număr de cca 300 de mii de salariaţi. Restul, adică adevărată coloană vertebrală a economiei şi a societăţii, clasă de mijloc, nu contează pentru aşa-zisă dreaptă românească. Dar orbirea asta fariseică şi lehamitea sfinţilor economiei vor fi sancţionate curând, atunci când milioanele de salariaţi şi întreprinzători care fac economia şi societatea să fie vii se vor putea reuni în jurul unei platforme civice sau chiar politice care să le promoveze interesele şi să propună măsuri pentru pansarea rănilor cauzate de abuzul de putere economică sau administrativă”, a completat Gheorghe Piperea. 
  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

catalin toader
22.04.2018, 15:23:07

Nu cred ca domnul Piperea se pricepe la economie, domnia sa judeca lucrurile asa cum l-a invatat profesia, adica avocateste. Macar domnia sa are o scuza, la economie nu se pricep nici macar cei care ar trebui - nici doamna V.V. Dancila (primul nostru ministru, analfabet nu doar in asemenea chestiuni), nici domnul Dragnea (care pastoreste partidul de guvernamant). Merg mai departe si spun ca presedintele Senatului a demonstrat in perioada cat a fost prim ministru ca este un inconstient (cel putin economiceste vorbind). Singurul care se pricepe la economie in tara asta este domnul Valcov, ala de si-a ascuns tablourile in cavou. Sa nu-l nedreptatesc pe domnul Vosganian, cel mai poet dintre finantisti!

+8 (16 voturi)
asdasd asdasd
22.04.2018, 15:42:15

o sa fie peperea ieconomist cand o zbura porcu' ... adica tot el.

+1 (7 voturi)
_wakki m
22.04.2018, 15:44:55

sa scrii un articol întreg la secția știri economice bazat doar pe aiurelile și bolboroselile lui Piperea, asta da performanță Piperea se pricepe la economie ca vaca la limba chineză, tot ce vrea este sa acceadă și el la un ciolan mai gros stând cu fundul în două luntrii, magistratura și politică, la fel ca și băiețaşul acela imberb și obraznic pe nume Gârbovan

+3 (13 voturi)
Alexandru Alexandru
22.04.2018, 16:38:38

Nu vrei sa ne spui tu cam cum sa facem?.Piperea macar spune ceva.

0 (14 voturi)
Manole Scarlat
22.04.2018, 16:22:32

Aşa cum au arătat cu deosebită claritate clasicii marxism-leninismului, crizele financiar-economice sunt caracteristice sistemului capitalist şi au la bază ideile liberale (neoliberale) de intervenţie limitată a statului în economie şi de încredere oarbă în capacitatea de autoreglare a pieţei. Într-un mediu economic nereglementat, speculaţia acţionează ca un catalizator al crizei: în goana lor după obţinerea de profituri tot mai mari, marile companii întreprind acţiuni din ce în ce mai riscante, dând naştere unei economii speculative, care nu mai are nici o legătură cu economia reală. Trăiască comunismul, viitorul luminos al întregii omeniri!

0 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările