UPDATE Reacţia lui Orban
Premierul Ludovic Orban spune, după ce moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, a trecut, că este „foarte mulţumit” de colaborarea cu acesta şi că nu are de gând, „sub nicio formă” să ia vreo decizie legată de acesta.
UPDATE Ciolacu cere revocarea de urgenţă a lui Cîţu
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Florin Cîţu este „un ministru iresponsabil care deja a făcut mult rău României”. „PNL nu a înţeles semnalul de alarmă pe care l-a primit atunci când Parlamentul nu i-a dat aviz lui Florin Cîţu pentru a fi ministrul Finanţelor. Premierul Orban ar trebui să îl revoce de urgenţă! Nu există altă soluţie!”, susţine Ciolacu.
În favoarea moţiunii iniţiate de PSD şi intitulată „Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE” s-au pronunţat 59 de senatori, iar împotriva acesteia 56.
„Domnule Cîţu, domnule Orban, nu este o greşeală să vă recunoaşteţi limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greşelile din trecut şi la neliniştile şi hazardul prezentului. Aceasta nu va ştirbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va aşeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendinţa, poate firească, de a încerca să înaintaţi pe scara ierarhiei până la limita de incompetenţă, parafrazând principiul enunţat de Peter. Şi atunci, domnule Cîţu, domnule Orban, vom prefera să vă daţi o demisie demnă în acest moment, unei demiteri ruşinoase mai târziu! Sunteţi o echipă şi puteţi face asta împreună, dacă vă lipseşte curajul individual”, se arăta în textul moţiunii.
Ce efecte are adoptarea moţiunii
Moţiunea simplă nu produce efecte în sensul în care Guvernul ar fi obligat prin reprezentanţii săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moţiune să fie înlocuit.
În schimb, moţiunea are efecte în plan politic, arată o decizie a Curţii Constituţionale ce datează din 2007. Potrivit acesteia, „prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu un ecou corespunzător în opinia publică”.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
40 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Groparii PSD-isti .. isi apara " realizarile " ... Deja au inceput sa iasa la iveala potlogariile lor .. si sunt morcoviti toti .. Au aplicat pana acum tactica " pamantului parjolit " ..acum nici " pompierii " nu ii lasa sa-si faca treaba ... . Prefera sa minta si sa ascunda adevarul in continuare ... Cand vine vorba de orice ... . Pacat ca nu avem legi care sa ii poata pedepsi, dupa merite ... Sau o constitutie care sa ne dea voie ... Sau pur si simplu un sistem de justitie eficient si in cazul lor ...
Nu cred că-i normal....abia a trecut o lună de la instalarea în funcție...
I-au dat un fel de vot de blam lui Smeagol. Declaraţiile acestui inconştient mă costă 15 lei, preferam să mai pun doi lei şi sa-mi iau un pachet de ţigări decât să-i dau băncii care e foarte mulţumită de ce se întâmplă de când acest bătut de soartă a preluat finanţele ţării. Nu că-l preferam pe discotecar, însă...
mizerabilii psd-isti
PSD l-a avut la Economie pe unul care NU era in stare sa citească un text in plen si care era de o conditie intelectuala la nivelul unui homeless , nu-i mai spun numele , PSD a avut PM incapabil sa vorbeasca corect romaneste si tot PSD vorbește de INCOMPETENTA ???!!! Discotecarul a fost referent birou cărți de munca la Ministerul Transporturilor - ĂȘTIA vorbesc ce incompetenta ?
Vezi toate comentariile (40)