Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Serviciile poştale, citricele şi zahărul s-au scumpit cel mai mult, ouăle, cartofii, legumele şi utilităţile cunosc cele mai mari ieftiniri  - INFOGRAFIE

0
12 Oct 2016 09:29:44
Autor: Daniel Ionascu
Guvernul a redus anul trecut  TVA la alimente de la 24% la 9%, însă unele au început deja să se scumpească
Guvernul a redus anul trecut  TVA la alimente de la 24% la 9%, însă unele au început deja să se scumpească

Serviciile poştale, citricele şi zahărul domină topul scumpirilor din acest an, în vreme ce legumele şi utilităţile au consemnat cele mai mari ieftiniri, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, serviciile poştale au consemnat o scumpire de 29% din decembrie 2015  până în luna septembrie a acestui an, în ciuda reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie. Concomitent, portocalele, lămâile, mandarinele şi celelalte citrice au consemnat o scumpire de 23,25% în acelaşi interval. Reamintim, în domeniul alimentar autorităţile au redus TVA de la 24% la 9% din iunie 2015. Mai departe, zahărul se clasează pe podiumul scumpirilor, preţul urcând cu 9,18%, în vreme ce fructele şi conservele de fructe costă cu 6,48% mai mult decât în luna decembrie. De asemenea, şi ţigările sunt acum cu 2,48% mai scumpe decât la finele anului trecut, arată datele INS.
 
În ceea ce priveşte ieftinirile, pe primul loc în top se găsesc ouăle, preţul acestora scăzând cu 14,49% din decembrie până în septembrie. De altfel, mâncarea domină topul, clasamentul fiind completat de către cartofi (-11,33%) şi alte legume şi conserve de legume (-10,69%).
Următoarele sunt ieftinirile din domeniul utilităţilor, respectiv serviciile de apă, canal şi salubritate (-7,6%), gaze naturale (7,59%) şi energie electrică (-6,31%). Cauzele ieftinirilor acestora sunt, însă, diferite: dacă în cazul apei, Guvernul a redus TVA de la 24% la 9%, în domeniul gazelor au contribuit reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, dar şi scăderea unor tarife de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). În privinţa electricităţii, scăderea TVA a adus o reducere de preţ de 3,2%, iar restul din scăderea tarifelor de distribuţie şi a cotaţiilor pe OPCOM, bursa de profil. 
 
Mai departe, fructele proaspete s-au ieftinit cu 6,2% în intervalul decembrie-septembrie, transportul aerian s-a ieftinit cu 4,4% datorită preţurilor mai mici pentru carburanţi, topul fiind închis de către serviciile de telefonie, care costă cu 4,3% mai puţin.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările