Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sfârşitul maşinilor diesel şi a celor pe benzină se apropie. Propunerea Comisiei Europene provoacă dispute

52
8 Jul 2021 19:52:21
Autor: Afrodita Cicovschi

Sfârşitul maşinilor diesel şi a celor pe benzină se apropie, Comisia Europeană propunând eliminarea emisiilor de CO2, urmând ca acest lucru să fie discutat miercuri.

Conform mai multor surse citate joi de AFP, Comisia Europeană are în vedere eliminarea completă a emisiilor auto începând din anul 2035. Cum vehiculele electrice sunt singurele care satisfac această exigenţă, ele vor deveni astfel singurele autorizate la comercializare pe piaţa autoturismelor noi.
 
În UE le-a fost impus încă de anul trecut producătorilor auto un plafon mediu de 95 de grame de CO2 pe kilometru, care va fi diminuat treptat până la 100% în 2035.
 
Aceste cifre, aflate încă în discuţie, presupun o imensă constrângere pentru o industrie care până în anul 2027 va trebui să se adapteze în plus şi înăspririi normelor de poluare pentru motoarele termice.
 
Pe o piaţă care la nivel global a regresat din cauza pandemiei, vânzarea maşinilor electrice avansează puternic. Acestea au reprezentat 8% din înmatriculări în Europa Occidentală în primele cinci luni ale acestui an, respectiv circa 356.000 de vehicule, mai multe decât în întreg anul 2019.
 
Noile reglementări vor favoriza şi mai mult aceste vehicule şi vor stimula abandonarea celor hibride şi hibride reîncărcabile, care asociază motorul electric şi bateria. Un motiv de nelinişte pentru o industrie care asigură 14,6 milioane de locuri de muncă în UE şi care încă mizează mult pe această tehnologie de tranziţie.
 
Dacă Bruxellesul instituie măsuri de sprijin mai ales pentru dezvoltarea bornelor de reîncărcare, ''suntem deschişi unor reduceri suplimentare de CO2 în 2030'', a declarat recent Oliver Zipse, preşedintele Asociaţiei europene a constructorilor auto (ACEA).
 
Acest lobby, care mult timp s-a luptat pentru a încetini această tranziţie, este însă profund divizat. Majoritatea membrilor săi cred că o electrificare prea rapidă va creşte preţul autoturismelor, va distruge locuri de muncă şi va favoriza concurenţa chineză, care se află în avans la capitolul baterii.
 
Însă Volkswagen, compania lider european în sectorul auto, cu circa un sfert din vânzări, s-a alăturat celei americane Tesla în promovarea vehiculelor 100% electrice, după scandalul ''Dieselgate'' din 2015 ce a dezvăluit că producătorul european a falsificat emisiile motoarelor diesel.
 
''Este un mare conflict în interiorul ACEA. Din cauza Dieselgate, Volkswagen s-a îndreptat spre electric pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Grupul a acceptat investiţii enorme şi acum are produsele ce respectă viitoarea legislaţie'', explică analistul german Matthias Schmidt. Prin urmare, grupul ''Volkswagen este perfect poziţionat pentru a câştiga cotă de piaţă şi a-şi trimite în zid unii concurenţi'', adaugă acesta.
 
Volkswagen a anunţat în luna iunie că între anii 2033 şi 2035 va înceta să vândă în Europa motoare cu combustie.
 
''O maşină are în general o durată de viaţă de 15 ani. Dacă vrem să avem un transport complet lipsit de emisii de carbon în 2050, atunci ar trebui ca ultima maşină cu motor termic să fie vândută cel mai târziu în 2035'', estimează Diane Strauss, membră a ONG-ului Transport şi Mediu din Franţa.
 
Într-un clasament publicat în luna iunie, acest ONG a criticat companiile Daimler (Mercedes), BMW, Stellantis (PSA, Fiat) şi Toyota pentru proiectele lor ''puţin ambiţioase'', întrucât aceşti producători încă mizează în mare măsură pe hibridele reîncărcabile, considerate poluante. Renault şi Hyundai sunt bine plasate în acest clasament, dar în urma Volkswagen şi Volvo.
 
Sfârşitul motoarelor electrice în ''2035 este un bun compromis între 2030, care ar fi prea devreme pe plan industrial şi social, şi 2040, care ar fi prea târziu pe plan climatic'', remarcă preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Pascal Canfin. Acesta pledează şi pentru crearea unui fond de ''mai multe miliarde de euro'' pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din sectoarele ameninţate de această mutaţie tehnologică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

Ludwig
8.07.2021, 20:18:16

Era previzibil..deja vw a spus ca din 2026 vor trece la electric. Acum arabii se vor intoarce in cort si la camile, iar rusia va face foamea ca 80% din pib e format din exportul de materii prime..

+6 (36 voturi)
Omul UnOm
8.07.2021, 20:23:37

Nu cred ca este posibil sa avem numai motoare electrice in locul celor cu ardere, pe termen mediu cel putin. Poate pentru automobile va functiona insa pentru restul ar fi mai greu - ar insemna de exemplu sa avem toate caile ferate electrificate, camioanele sa fie si ele electrice, nu mai vorbesc de vapoare.

-12 (40 voturi)
Ludwig
8.07.2021, 20:32:49

Omul....acum 15 ani nici telefon mobil nu exista si azi facem platile cu telefonul. Progresul tehnic e fulminant!

+7 (33 voturi)
John McClane
8.07.2021, 20:39:17

O butada de acum 10(!) ani spunea ca de ar fi fost aceeasi viteza de dezvoltare in auto, ca-n electronica, acum aveam o masina care mergea 5000 de km. cu un gram de benzina si 200 km/h. Nu merge uniform progresul. Ci in valuri. Si la plesneala.

-8 (30 voturi)
John McClane
8.07.2021, 20:36:00

Dupa ce luam banii de pe mere, ne pregatim de leasing la pere. Vom muta presiunea poluantilor la nivelul solului. Va incepe bataia pe litiu, cupru, germaniu. Toate acumulatoarele vor trebui sa capete ciclul de stocare, dezafectare si reciclare, ceea ce acum nu exista si e vorba de a construi o infrastructura uriasa, pe langa care asta cu statii de incarcare e par la ceas. Ca sa il parafrazez pe Darth Vader, trebuie sa se inchida cercul. Cu cine? Cu ametitii astia? In conditiile astea fiti atenti la o faza: unii, parca inclusiv nemtii sintetizeaza experimental benzina din CO2, apa si radiatie. De ce si-ar pierde unii timpul si banii cu asta? Mai e mult pana departe si s-ar putea sa nu se stie...

-7 (31 voturi)

Vezi toate comentariile (52)

Modifică Setările