Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Siegfried Mureşan: PSD n-a făcut nimic să atragă Volkswagen în România. Să ne spună Dăncilă dacă a făcut ceva

3
22 Oct 2019 10:52:21
Autor: Afrodita Cicovschi

Producătorul auto german şi-a anunţat intenţia de a construi o nouă fabrică în sud-estul Europei încă de anul trecut, timp în care PSD nu a făcut nimic pentru a atrage astfel de investiţii în România, consideră europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan. Acesta a cerut premierului să facă publică oferta pe care a făcut-o companiei, în cazul în care aceasta există.

„Viorica Dăncilă să spună public ce ofertă a făcut companiei Volkswagen
 
Prim-ministrul demis al României, Viorica Dăncilă, inventează vinovaţi în loc să admită că Guvernul PSD nu a făcut nimic pentru a atrage compania Volkswagen în România.
 
Producătorul german de automobile Volkswagen a anunţat încă de anul trecut că este în căutarea unei destinaţii în Europa de Est pentru o nouă fabrică de automobile. Pentru a atrage o astfel de investiţie majoră, primul şi cel mai important factor este ca Guvernul României să vină cu o ofertă viabilă din punct de vedere economic.
 
Fostul preşedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, actualmente membru în comitetul director al Asociaţiei Producătorilor Auto din Bulgaria, a anunţat public că Bulgaria a făcut Grupului Volkswagen o ofertă care include un ajutor de stat de 260 de milioane de euro. Guvernul României nu a anunţat public nimic despre o ofertă clară, viabilă economic, trimisă de la Bucureşti companiei Volkswagen.
 
Îi solicit public prim-ministrului Dăncilă să spună dacă şi ce ofertă a făcut Guvernul României companiei Volkswagen, dacă a făcut o ofertă mai bună decât oferta Bulgariei. În cazul în care nu a venit cu o ofertă viabilă economic, aştept ca doamna Dăncilă să admită public că Guvernul PSD este singurul vinovat dacă România ratează această investiţie enormă.
 
Este clar că orice dezavantaj pe care România îl are faţă de orice alt stat din regiune este cauzat de lipsa de implicare a actualului Guvern, din cauza atacurilor Guvernului la statul de drept, din cauza modificărilor la Codul fiscal şi din cauză că acest Guvern este izolat pe plan extern.
 
De doi ani de când Viorica Dăncilă este prim-ministru, Bulgaria ne depăşeşte constant. Bulgaria este cu jumătate de picior în zona euro datorită politicilor fiscale şi monetare mai bune, în timp ce România mai îndeplineşte doar 1 din cele 5 criterii principale de aderare la zona euro. Guvernul Bulgariei este lăudat în raportul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, în timp ce Guvernul României este criticat.
 
În cei doi ani de când este prim-ministru, Viorica Dăncilă nu a atras niciun investitor major în ţara noastră. Marile investiţii au ocolit România. Compania BMW, spre exemplu, a ales să deschidă o fabrică la Debrecen în Ungaria, la 30 de kilometri de graniţa cu România.
 
Din 16 noiembrie 2018, de când compania Volkswagen a anunţat că este în căutarea unei fabrici în Europa de Est şi până acum, nu ştim ca prim-ministrul demis Viorica Dăncilă să fi făcut ceva concret pentru a atrage această investiţie majoră. De abia astăzi, Viorica Dăncilă ne spune că va încerca să o sune pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. O asemenea convorbire, în acest moment, cu Viorica Dăncilă prim-ministru demis, nu va avea niciun rezultat. Dacă o va suna acum, Viorica Dăncilă va fi surprinsă de răspunsul pe care îl va primi.
 
În contrast cu lipsa de acţiune a Guvernului Dăncilă, Partidul Naţional Liberal a acţionat la toate nivelurile şi în permanenţă pentru a atrage acest mare investitor în România.
 
Imediat ce compania Volkswagen a anunţat, în 16 noiembrie 2018, intenţia de a deschide o fabrică în Europa de Est, eu i-am adresat o scrisoare publică prim-ministrului Viorica Dăncilă. Am explicat în scrisoare de ce este foarte important ca România să obţină investiţia Volkswagen şi i-am cerut Vioricăi Dăncilă să facă toate demersurile pentru acest lucru. În acest context, am întrebat-o dacă a avut sau a planificat să ia contact direct, la nivelul Guvernului, cu principalii acţionari ai Grupului Volkswagen. Am mai întrebat dacă va pregăti un plan strategic care să aibă drept obiectiv relocarea facilităţii de producţie a Grupului Volkswagen în România.
 
La nivel local, încă de la începutul anului, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (în prezent europarlamentar), a purtat discuţii cu echipele de consultanţi ai Volkswagen care evaluau opţiunile de relocare şi a făcut tot ce a ţinut de nivelul administraţiei locale pentru a pune Aradul în topul preferinţelor investitorului Volkswagen. Aceste discuţii au fost anunţate în spaţiul public chiar de domnul Gheorghe Falcă”, a scris Mureşan pe pagina sa de Facebook.
 
Premierul Viorica Dăncilă a declarat săptămâna trecută că s-a întâlnit cu reprezentanţii Volkswagen, cărora le-a făcut o ofertă de a investi în ţara noastră.
 
Declaraţiile au fost făcute în contextul în care premierul Bulgariei anunţase că a făcute producătorului german o ofertă „minunată”, dublând practic subvenţiile pe care producătorul german le-ar primi în cazul în care ar alege Bulgaria.
 
Citeşte şi:
 
Bulgarii joacă dur pentru a aduce fabrica Volkswagen în ţara lor. Ce avantaje are România

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stefan din Nord
22.10.2019, 11:12:41

De ce n-a facut nimic Werner care e neamt ? Nu l-au votat romanii in urma cu 5 ani doar fiindca e neamt si va atrage investitii de miliarde de euro de la prietena sa Merkel ?

+1 (1 vot)
Andrei Ripcescu
22.10.2019, 11:31:35

- De ce ați votat pentru ca VW să fie alocată în Bulgaria? - PSD nu a făcut nimic... - De ce plouă când plouă? - PSD...

+1 (1 vot)
Gabriel din Bugeac
22.10.2019, 12:19:05

Ungurii cu Viktor Orban au atras Mercedes Benz, Audi, Bosch.. și fiecare își vede de treabă.. Junker îl făcea Dictator.. rușii sunt tovarăși cu ungurii.. aici Klaus Iohannis dă vina pe Dancilă.. că nemții lui nu vin în România .

+1 (1 vot)