Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii ameninţă cu grevă la metrou dacă vor fi disponibilizări sau reduceri de salarii

4
22 Apr 2021 15:28:37
Autor: Melania Agiu
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Unitatea Sindicatul Liber din Metrou va începe procedurile pentru declanşarea grevei dacă vor fi disponibilizări sau reduceri de salarii, a anunţat joi liderul de sindicat Ion Rădoi, potrivit Economica.net.

„Daca vor fi daţi oameni afară sau li se ia din salariu, vom începe procedurile pentru declanşarea grevei”, a precizat Rădoi, cu ocazia unei conferinţe de presă.
 
Acesta a declarat că, administraţia Metrorex intenţionează să concedieze 1.700 de salariaţi din cei peste 5.500 care lucrează la metroul bucureştean în momentul de faţă.
 
„Tot la grevă se  va ajunge şi dacă societatea de transport subteran din Capitală va retrage majorarea salarială de 18%, negociată anul trecut şi inclusă în contractul colectiv de muncă, dar care este contestată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.”, transmite sursa citată.
 
Potrivit lui Ion Rădoi, strategia adoptatată de Guvern şi de conducerea Metrorex este greşită. „Să băgăm metroul în insolvenţă! Unde s-a văzut aşa ceva? Niciun metrou din lume nu este rentabil. Dumnealor vor să îl facă rentabil. Bun! Succes! Să vedem cum”, a spus liderul sindical.
 
Potrivit sursei citate, acesta speră însă că nu va fi cazul şi a prezentat un document semnat de directorul general al Metrorex Ştefan Paraschiv în urma negocierilor după protestul spontan din 26 martie.
 
Conform Economica.net, în documentul menţionat, conducerea Metrorex s-ar fi angajat să nu efectueze disponibilizări sau să cerceteze disciplinar participanţii la protestul spontan.
 
Cu privire la acel document, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a spus că „adevărul gol-goluţ e că nimeni nu scapă de consecinţele blocării ilegale a metroului din Bucureşti”.
 
„Circulă un fake news de la Rădoi că am pus batista pe ţambal. Nimic mai fals. Metrorex depune o acţiune în instanţă pentru a declara acţiunea de vineri o grevă nelegală. În aceeaşi acţiune, compania se îndreaptă împotriva sindicatului pentru a recupera pagubele de 2,8 milioane de lei„, a spus Drulă la sfârşitul lunii martie.
 
El a precizat atunci că poliţia a identificat deja 350 de participanţi şi acţiunile penale – de la DNA şi DIICOT – merg mai departe.
 
„Salariile nu pot fi plătite la nivelul actual şi la numărul actual de angajaţi pe întregul an pentru că bugetul companiei nu permite. Este matematică simplă. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere că acea creştere de 18% nu mai poate fi aplicată, există spectrul insolvenţei, pierderile financiare urmând să fie foarte mari”, a avertizat la finele lunii martie ministrul Transporturilor.
 
Circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată vineri, 26 martie, de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea trenurilor de pasageri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

black horse
22.04.2021, 15:36:24

ba, radoi-psd, stam ba si fara metrou, 3 luni de zile !!! Dar este momentul sa plecati, tu si analfabetii tai functionali !!! Stai sa fie chemati in instanta sa plateasca pierderile "grevei" de data trecuta, unul nu te mai urmeaza !!! Esti pe o cale gresita, asa ai zis si despre dezmembrarea cotetelor de chioscuri, amenintari egale cu 0. Doar tovarasul tau de la sector 3, negoita pesedistul inca nu a demolat sandramelele. Inca. II vine randul si lui.

+5 (5 voturi)
Mihai Popescu
22.04.2021, 15:46:12

Hai sa vedem daca fac greva ! Ce vor face, vor sta acasa si nu vor mai primi salariile de 9000 lei/luna ? Sa faca greva pt. ca se vor gasi mai tirziu oameni cinstiti care sa lucreze la metrou. Doar nu este metroul grevistilor.

+3 (3 voturi)
muresan anna
22.04.2021, 15:53:51

Alta manevra intimidanta a lui Radoi. Sper ca si-a gasit nasul.

+4 (4 voturi)
Andrei Mihai Gratie
22.04.2021, 19:50:07

Tov. Radoi, in cazul asta esti direct calificat pt dosar penal.... Titlul VII Infracțiuni contra siguranței publice Capitolul I Infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate Articolul 329 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasă(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasă de către angajații care gestionează infrastructura feroviară ori ai operatorilor de transport, intervenție sau manevră, dacă prin aceasta se pune in pericol siguranța circulației mijloacelor de transport, intervenție sau manevră pe calea ferată, se pedepsește cu inchisoarea de la unu la 5 ani.(2) Dacă fapta a avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani. Articolul 330 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasă din culpă(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasă, din culpă, de către angajații care gestionează infrastructura feroviară ori ai operatorilor de transport, intervenție sau manevră, dacă prin aceasta se pune in pericol siguranța mijloacelor de transport, intervenție sau manevră pe calea ferată, se pedepsește cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.(2) Cand fapta a avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani. Articolul 332 Distrugerea sau semnalizarea falsă(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuințare a liniei de cale ferată, a materialului rulant, a instalațiilor de cale ferată ori a celor de comunicații feroviare, precum și a oricăror altor bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori așezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta se pune in pericol siguranța mijloacelor de transport, manevră sau intervenție pe calea ferată, se pedepsește cu inchisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează săvarșirea de acte de semnalizare falsă sau săvarșirea oricăror acte care pot induce in eroare personalul care asigură circulația mijloacelor de transport, manevră sau intervenție pe calea ferată in timpul executării serviciului, dacă prin aceste fapte se creează un pericol de accident de cale ferată.(3) Dacă faptele prevăzute in alin. (1) și alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.(4) Cand faptele prevăzute in alin. (1)-(3) sunt săvarșite din culpă, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.(5) Tentativa la infracțiunile prevăzute in alin. (1) și alin. (2) se pedepsește.

Modifică Setările