Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii cer stimulent lunar pentru angajaţii din administraţia publică ce riscă infectarea cu COVID-19

14
20 Oct 2020 18:43:11
Autor: Elena Deacu
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită Guvernului acordarea unui stimulent lunar pe perioada stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru salariaţii din administraţia publică care desfăşoară activităţi cu risc de infectare la Covid-19.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, FNSA a transmis Guvernului României o listă de revendicări a căror soluţionare „este imperativă pentru buna desfăşurare a activităţii salariaţilor” în sectorul de activitate respectiv.

De asemenea, FNSA mai solicită promovarea şi adoptarea unui proiect de lege pentru interzicerea explicită a angajărilor la stat în domeniul administraţiei publice a persoanelor care beneficiază de pensie de la bugetul de stat şi interzicerea, în acest sector de activitate, a cumulului pensiei cu salariul; acordarea voucherelor de vacanţă la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare şi a normei de hrană pentru salariaţii din administraţia locală ca şi excepţie de la aplicarea art. 11 alin. (4) din Legea nr. 153/2011; modificarea Legii nr. 153/2017, în conformitate cu propunerile organizaţiei noastre - articole care vizează salarizarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în administraţia publică locală, Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi a auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi a României.

În plus, sindicaliştii cer modificarea legislaţiei cu incidenţă asupra activităţii organizaţiilor sindicale - Legea dialogului social şi Codul Administrativ al României; promovarea unui act normativ pentru coroborarea vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a tuturor categoriilor de bugetari care îşi desfăşoară activitatea sub legi speciale şi/sau în regim de incompatibilităţi; modificarea şi reactualizarea legislaţiei privind înfiinţarea, funcţionarea şi salarizarea în cadrul societăţilor comerciale înfiinţate în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale; legiferarea posibilităţii instituţiilor din sectorul administraţie de a achiziţiona teste pentru salariaţi în vederea determinării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

FNSA mai solicită Guvernului o întâlnire, pentru discutarea acestor revendicări, în contextul apropierii alegerilor parlamentare.

„FNSA va transmite această listă de revendicări tuturor organizaţiilor politice şi va solicita sprijin pentru soluţionarea lor, aducând la cunoştinţa membrilor de sindicat modul în care fiecare organizaţiei politică va întreprinde demersuri pentru soluţionarea solicitărilor noastre”, se arată în comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ludwig
20.10.2020, 20:36:50

Eu lucrez in privat cu o gramada de clienti. Credeti ca cineva in privat ar cere spor de covid? Pur si simplu privatul nu are de unde sa dea tot felul de sporuri si alte avantaje. In tara asta suntem unicati in lume: salariile la stat mai mari ca in privat...

+3 (5 voturi)
Grumpy Lemmy
20.10.2020, 21:30:15

Pentru că la privat se plătesc prin impozite șpăgile electorale primite de funcționari. Au și menționat asta clar: „în contextul apropierii alegerilor parlamentare”.. wink-wink!

-1 (1 vot)
Conu Istrate
20.10.2020, 21:58:36

Si care-i tara in care o vanzatoare are un salariu mai mare decat un profesor sau un medic? Pana nu demult, era Romania. Mai sunt altele?

-1 (1 vot)
Conu Istrate
20.10.2020, 22:28:41

Galceava salariatilor din mediul privat cu bugetarii e o mare prostie. Inechitati sunt, fara indoiala, dar fiecare comparatie trebuie facuta pe un anumit palier, intr-o minima balanta, luand in considerare efortul si resursele necesare dobandirii unei licente si apoi practicarii unei profesii. Daca un sofer de la primarie are un venit, cu sporuri si alea-alea, mai mare decat alt sofer, nemeritat prin prisma muncii depuse, da: e motiv de nemultumire sociala si nevoie de reglaje. Altfel, cadem in ridicol. Destul timp am avut salariul mai mic decat al unei menajere cu opt clase. Ajunge! Incurajati-va copiii sa invete carte, sa ajunga bugetari, nu sclavi la patron!

-4 (4 voturi)
Stanila Ion
20.10.2020, 22:01:38

Nesimtire. Sa ceara drepturi dupa ce se face curatenie in randul lor si sa li se reduce numarul macar cu 25-30% Fata de 1990-200m s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Gem primariile si prefecturile de neamuri si nemusoare...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările