Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii din sectorul feroviar şi autorităţile n-au ajuns la nicio concluzie pentru rezolvarea conflictului de muncă. Negocierile vor continua miercuri

0
15 Apr 2014 20:00:07
Autor: Dan Străuţ
Sindicatele din CFR ameninţă că vor declanşa conflictul de muncă imediat după Paşte
Sindicatele din CFR ameninţă că vor declanşa conflictul de muncă imediat după Paşte

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, au anunţat astăzi după-amiază, într-o conferinţă de presă, liderii sindicali. Iar seara, după negocierile cu autorităţile, încă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

"Contractele colective de muncă expiră la data de 19 aprilie pentru CFR Marfă şi pentru CFR Călători, în timp ce, în cazul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, documentul expiră pe data de 22 aprilie.
Ca urmare, începând cu data de 23 aprilie există posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă, dacă în zilele următoare nu se va reuşi încheierea unor noi contracte colective de muncă cu prevederi favorabile salariaţilor
", a declarat, la conferinţa de presă, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

Începând de la ora 16.00, la nivelul Ministerului Transporturilor au avut loc negocieri pentru rezolvarea acestui conmflict, dar după câteva ore de discuţii nu s-a luat nicio decizie.

Nu avem niciun fel de rezolvare, nu am căzut de acord asupra niciunuia din punctele avute în dezbatere. Mâine, de la ora 10.00, reluăm discuţiile“, a adeclarat pentru „Adevărul“, după ieşirea de la negocieri, Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial.

Ce nemulţumiri au ceferiştii

Una dintre principalele nemulţumiri ale ceferiştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.

"Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor", a precizat Iulian Măntescu.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă a menţionat, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Grevă generală de 1 Mai?

"Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale ceferiştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani.
Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a ceferiştilor să primească salarii de 1.100 de lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp
", a mai spus Iulian Măntescu.

La rândul său, Gheorghe Frăţică a anunţat că, având în vedere că au mai existat întâlniri asemănătoare, soldate cu promisiuni neonorate, "suntem rezervaţi în ceea ce priveşte obţinerea unui rezultat pozitiv“.

Liderii sindicali au avertizat că, în cazul în care acest conflict de muncă nu va fi rezolvat, este posibilă o grevă de avertisment şi chiar una generală pe calea ferată, şi asta chiar în apropierea minivacanţei de 1 Mai.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii