Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicat, despre şomajul tehnic la bugetari: Salariile vor scădea cu 35 - 50%, pentru că la buget sunt mult mai mari decât în privat

33
9 Apr 2020 13:09:11
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Bogdan Hossu, liderul „Cartel Alfa” a declarat pentru Agerpres că salariile bugetarilor vor fi mult mai afectate decât ale celor din mediul privat pentru că sunt mult mai mari.

Intenţia Guvernului de a trimite jumătate dintre angajaţii sistemului public în şomaj tehnic va determina o comprimare a cererii interne care va fi distrugătoare pentru relansarea economică, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
 
"Ideea că jumătate din administraţia publică centrală va intra automat în sistemul de şomaj tehnic prin rotaţie este deficitară pentru că fără o analiză profundă se vor crea alte crize care se vor adăuga crizei actuale", a declarat Bogdan Hossu.
 
Liderul organizaţiei sindicale a afirmat că sistemul public nu poate funcţiona cu doar jumătate din personal, deoarece digitalizarea sistemului este relativ redusă în prezent.
 
"Se dă imaginea că de fapt sectorul public ar putea funcţiona perfect numai cu jumătate din personalul existent, ceea ce este fals. (...) Dacă suntem de acord că în anumite aspecte este supradimensionat, în multe alte capitole este subdimensionat, şi ideea de a reduce personalul nu face decât să scadă capacitatea de satisfacere a nevoilor cetăţenilor legată de interfaţa lor cu instituţiile publice. Digitalizarea pe care o avem astăzi implementată este relativ redusă şi practic este strict necesară interfaţa cu funcţionarii, cu personalul din instituţiile publice", a adăugat Bogdan Hossu.
 
Preşedintele CNS "Cartel Alfa" a menţionat că măsura propusă de Guvern ar putea duce la scăderea cu peste 50% a veniturilor salariale în anumite domenii din sistemul public.
 
"Ideea indirect exprimată de a aplica aceeaşi măsură din sistemul economic (din sistemul privat, n.r.) ar însemna că de fapt veniturile salariale pentru sectorul bugetar să fie scăzute cu cel puţin 35%, estimarea este că se va ajunge în anumite domenii la mai mult de 50%, pentru că practic nivelul de salarizare din sectorul bugetar este mult mai ridicat decât cel din sectorul economic.
 
Dacă ne uităm că ordonanţa 30 limitează ajutorul social la 75% din salariul mediu pe economie, ţinând cont că media salariilor din sectorul bugetar este mult mai ridicată, asta înseamnă că în anumite domenii scăderea va fi substanţială", a afirmat Bogdan Hossu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Antonescu Vlad
9.04.2020, 13:26:53

Pai Dl. Hosu ... Este firesc ca salariile si pensiile neproductivilor sa fie mult mai mari decat cele ale productivilor ? Salariile mari sunt platite cu lipsuri in sistemul medical, sistemul de educatie, infrastructura ... Haideti sa acumulam si apoi sa consumam!

+22 (24 voturi)
Sorin Constantin
9.04.2020, 13:53:53

@ Antonescu Vlad..., marele sindicău Hosu a spus un singur adevăr în toată polologhia, că în sistemul public salariile sînt mari în comparație cu salariile din ,,mediul ecoonomic" iar asta cu șomajul tehnic la bugetari, vezi doamne sistemul public e solidar cu privații, este o abureală pentru naivi : bugetarul va fi la scîrbici 2 săptămîni/lună, pentru astea 2 săptămîni va primi salariul întreg, după care angajatul statului va fi 2 săptămîni acasă, în șomaj tehnic, cînd va primi 75% din salariul tarifar, dar numai pentru 2 săptămîni, sigur nu scriu aici că 2 săptămîni nu va mai avea acces la șpăgi, aici e durerea cea mare. Dar ce putem înțelege din decizie ? Că de fapt ,,statul" poate funcționa cu 50% din bugetari, iar ceilalți stau acolo pe bani mulți, și asta îl doare cel mai mult pe ,,stat"...Oare regula asta se va aplica și parlamentarilor ? Că și ei sînt bugetari...Dar la dom președinte, că el este unic...Dar la primăria generală sau primăriile de sector din București ?

+18 (18 voturi)
ileana iliescu
9.04.2020, 14:03:08

hosu nu a aparat decat nemunca,ca asta a facut si el,pai nu trebuie sa aiba si dragnea prozeliti,ca doar de aia s a relansat economia,ca a avut salarii marite bugetarimea si a crescut consumul .unde naiba gasesc sindicalistii astia analisti economici de calibrul lui valcov,frezatul?

+14 (14 voturi)
escu
9.04.2020, 13:34:10

Asa si care e problema bai nea sindicat? Adica privatul ,poate sa-l ia si dracu' .....pe maria sa bugetarul nu, ca de "e" doua romanii a desteptilor, bugetarii, si a prostilor, privatii! Voi chiar nu mai aveti bruma de rusine? Pai ia spune tu daca cei din HORECA "e morti" adica in somaj tehnic cei care ii controleaza ce fac, inafara de faptul ca "papa salaru'"? Si asta e doar un exemplu.....

+13 (15 voturi)
Sorin Constantin
9.04.2020, 13:59:56

@ escu..., nuanța ,,tehnică" în ziua de azi este că dacă bugetarii vor fi trimiși real în șomaj tehnic, va fi afectat mediul privat, pentru că principalii clienți, cei care fac vînzare la privați sînt angajații statului, și dacă scad vînzările la privați o să mai scadă PIB-ul și vor trebui șomerizați cu adevărat bugetari, că de fapt ei țin țara asta în picioare și pe ăia din privat, bugetarii sînt investitorii din economie!!!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (33)