Sindicate: Contribuţiile la sistemul de pensii au scăzut cu 10% în ultimii 20 de ani. Cerem corecţii urgente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel Alfa”. Foto arhiva Adevărul
Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel Alfa”. Foto arhiva Adevărul

Contribuţiile la sistemul de pensii publice au scăzut cu 10% în ultimii 20 de ani, procentul din PIB acordat acestui sistem de protecţie socială fiind mult sub media Uniunii Europene, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban de către „Cartel ALFA”.

„Finanţarea sistemelor publice de protecţie socială a fost erodată constant. Spre exemplu, la sistemul de pensii, în ultimele două decenii, cota de contribuţii, a fost scăzută cu 10 puncte procentuale (de la 35%, la 25%), din care o parte semnificativă este acum direcţionată către sistemul de pensii administrat privat (pilonul II). Guvernul liberal doreşte să direcţioneze şi mai mulţi bani în pilonul II, din nou fără un studiu de impact şi fără nicio consultare, erodând şi mai mult sistemul public de pensii”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele „Cartel Alfa”.

Potrivit acestuia, faptul că nici în al doilea program de guvernare nu apare obiectivul elaborării legii care stabileşte mecanismul de plată al pensiilor administrate privat – după toate sesizările noastre privind lipsa de finalizare a construcţiei legislative a pilonului II – arată că nu interesul cetăţeanului este în atenţia guvernului, ci doar alimentarea business-ului privat, din contribuţii publice.

„În concluzie, considerăm că deficitul bugetar creat artificial şi politicile publice ale guvernului liberal urmăresc strict scopuri politice şi populiste şi nu interesul cetăţeanului.

În acest sens, solicităm Guvernului să înainteze de urgenţă Parlamentului corecţii la bugetul de stat pentru a se încadra în limitele impuse de regulile Uniunii Europene, pentru o repartizare raţională a cheltuielilor publice, precum şi măsuri concrete şi urgente pentru îmbunătăţirea colectării şi schimbarea politicii fiscale”, se arată în documentul citat.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” îşi exprimă public îngrijorarea faţă de politica iresponsabilă a guvernului, respectiv guvernelor pe care partidul dumneavoastră şi-a asumat să le formeze.

„În urma acţiunilor întreprinse în timpul mandatului dumneavoastră, de către unii miniştri, precum Ministrul Finanţelor Publice, fără consultare şi dezbatere cu partenerii sociali, România intră nejustificat în procedura de deficit bugetar excesiv.

Această situaţie este creată cu scopuri politice şi nu se justifică în niciun fel prin situaţia economică a ţării, care este în creştere accelerată în ultimii ani. Deficitul a fost împins în sus prin cheltuieli risipitoare sau inoportune (spre exemplu, avansul pentru achiziţia de rachete, rambursarea de TVA fără verificare, decontări de plăţi pentru PNDL, tot fără o verificare temeinică, plata despăgubirilor pentru fraţii Micula etc.), în acelaşi timp cu lipsa completă a acţiunilor de creştere a colectării şi încasării veniturilor la bugetul de stat sau a schimbării politicii fiscale.

Conform Raportului privind situaţia macroeconomică, care stă la baza bugetului de stat, proiecţia veniturilor bugetare pe anul 2020 şi pe anii următori este menţinută la nivelul de 31% din PIB, ceea ce indică faptul că guvernul nici măcar nu îşi propune să adune mai mulţi bani, astfel încât să se ajungă la o proiecţie a încasărilor apropiată de media ţărilor UE. Pe lângă faptul că nu îşi propune să atragă mai mulţi bani la buget, statul nu reuşeşte să adune nici ceea ce are de colectat în baza legislaţiei fiscale actuale. Încasările la buget din taxe în ţara noastră reprezintă numai 27% din PIB, în timp ce în Franţa acestea se ridică la 48% sau în Polonia la 31%.

Având în vedere că România are o foarte bună performanţă în ceea ce priveşte creşterea reală a PIB, a exportului şi a consumului din perioada 2000-2018, veniturile fiscale ar trebui să fie mai mari, nu mai mici.

Insistenţa pentru menţinerea cotei unice, în condiţiile în care aceasta şi-a dovedit limitele, şi care în realitate nu mai este demult “unică” (cu dividentele impozitate 5%, spre exemplu), menţine statul în precaritate fiscală, încapabil să asigure finanţarea bunurilor publice de interes general, precum educaţia sau sănătatea.

Rolul distributiv al statului social, aşa cum este prevăzut acesta de Constituţia României, nu este realizat. În România, cheltuielile de protecţie socială (care includ pensiile) se ridică la doar 11.7% din PIB în timp ce media europeană este de 18,8% din PIB. Deşi pensiile reprezintă cea mai mare parte din această cheltuială, totuşi în România, ea este mai mică (8,8% din PIB) decât media europeană (10,1% din PIB)”, susţine sindicatul, citând Eurostat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite