Sindicate: Guvernul doreşte distrugerea sistemului public de pensii. Lista modificărilor aduse în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa. Foto Arhiva Adevărul
Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa. Foto Arhiva Adevărul

Preşedintele sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că Guvernul doreşte sistrugerea sistemului public de pensii (Pilonul 1), prin atacurile concertate asupra acestuia.

„Asistăm la un atac concertat asupra sistemului public de pensii Pilon 1. Miniştrii noului guvern şi liderii PNL se întrec în declaraţii care induc panică şi neîncredere în rândul populaţiei:

- sistemul de pensii de astăzi este ca un CARITAS (Florin Cîţu),

- Pilonul I este într-un “pericol iminent” (Violeta Alexandru).

- Se aruncă în public propuneri aberante precum creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani (în condiţiile în care nici ţări în care speranţa de viaţă este cu zece ani mai mare decât în România nu au o astfel de vârstă de pensionare).

Considerăm că toate aceastea reprezintă acţiuni extrem de grave şi iresponsabile, care urmăresc un scop clar şi cinic: inducerea neîncrederii populaţiei în sistemul public de pensii, distrugerea sistemului public de pensii pilon I prin mărirea cotei virate către pilonul II şi neaplicarea majorării pensiilor prevăzute de noua lege.

În ultimele decenii, sistemul public de pensii pilon I a fost subminat în mod deliberat şi sistematic prin acţiuni politice”, a transmis liderul de sindicat.

Acesta aminteşte câteva dintre acestea:

Diminuarea constantă a contribuţiilor sociale

- în 2001 cota CAS era 35% pentru condiţii normale de muncă, din care 23,33% angajator şi 11,67% angajat,

- în 2008 cota de CAS era 29% pentru condiţii normale de muncă, din care 19,5% angajator şi 9,5% angajat,

la 25% în prezent, plătită integral de salariat, din care se varsa 3,75 pct % la pilonul 2

- Transferul de taxe şi eliminarea responsabilităţii sociale a angajatorilor pentru susţinerea sistemelor publice de securitate socială

- Includerea in sistemul general de pensii pe baza de contribuţii a unor categorii de pensii care nu au fost acordate pe bază de contributivitate

- Scoaterea din sistemul de contribuţii universal a unor categorii de lucrători (avocaţi, notari, lucrători independenţi)

- Lipsa de preocupare pentru creşterea gradului de colectare şi neplata contribuţiilor în special de către angajatorii din sistemul public

- Menţinerea veniturilor mici, şi în consecinţă, un nivel scăzut al contribuţiilor, prin distrugerea sistemului de negociere colectivă;

- Lipsa de preocupare pentru includerea mai multor categorii de lucrători în sistemul public de pensii (aşa numiţi lucrători atipici, fals independenţi)

- Lipsa unei poltiici adecvate de ocupare şi încurajarea fenomenului migraţiei. Politica tuturor guvernelor României după 1990, prin

- În ciuda provocărilor demografice sau a mutaţiilor în structura relaţiilor de muncă, sistemul de pensii public de tip pay-as-you-go, bazat pe solidaritate intra şi inter-generaţii rămâne unul dintre cele mai  solide, stabile şi echitabile sisteme de securitate socială. În majoritatea ţărilor dezvoltate, el a fost menţinut, dovedind-se că este cel mai eficient pentru a asigura în mod echitabil protecţia socială pentru persoanele vârstnice. 

„Înţelegem că sistemul de pensii administrat privat poate fi un sistem complementar pilonului I, reducand riscurile.

În acelaşi timp, acest sistem este un business imens, iar guvernele au obligaţia de a reglementa în aşa fel încât să existe un echilibru între functia sa de business şi funcţia sa socială, care este prioritara. Ceea ce observăm în schimb cu deosebită îngrijorare, este o tendinţă din ce în ce mai accentuată de a proteja business-ul şi profiturile acestuia, în detrimentul siguranţei vietii cetăţenilor obligaţi să contribuie.

Mai concret, nu vedem nicio preocupare pentru a finaliza şi a îmbunătăţi legislaţia Pilonului II. Având în vedere că pilonul II nu este o opţiune, ci o obligaţie – siguranţa sa trebuie garantată prin lege. Or, nici acum, după 12 ani de la debutul sistemului, nu avem reglementat cum se vor calcula pensiile din Pilonul II, cum şi de către cine vor fi acordate, Mai mult, nu există nicio preocupare pentru ca sistemul să aibă un randament real pozitiv (să acopere rata inflaţiei şi ceva pe deasupra)” susţine Hossu.

Ca atare, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” retransmite solicitarea pentru a  convoca de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social pentru o discuţie cu toţi actorii sociali în vederea finalizării şi reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se doreşte a fi realizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite