Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicate: Lipsa de energie, cauza reală a acestor facturi. Între 2008 şi 2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc

5
18 Jan 2022 19:32:09
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce statul a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, au transmis, marţi, reprezentanţii a două organizaţii sindicale.

„Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european. (...) Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. 
 
S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare", se arată într-un comunicat remis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS" şi Federaţia Naţională Mine Energie, informează Agerpres.
 
Potrivit sursei, spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni.
 
„Politicienii, în frunte cu preşedintele, şi-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Doar că spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor scoase din uz. 
 
(...) România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. (...) Mai bine ca noi stau doar Finlanda şi Estonia. Poluăm de 10 ori mai puţin ca Germania, de 7,4 ori mai puţin decât Franţa, de 4,5 ori mai puţin decât Polonia, la nivel statal", arată reprezentanţii celor două organizaţii sindicale.
 
Aceştia subliniază că energia din surse regenerabile trebuie să fie complementară energiei din cărbune şi din surse nucleare, nu să o înlocuiască.
 
„Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniştri nepricepuţi care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca şi cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învaţă la şcoală. 
 
Doar cărbunele şi energia nucleară funcţionează şi noaptea şi fără vânt şi la -20 de grade şi pe secetă (...). Cu 26% energie regenerabilă am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franţei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia şi Grecia au 300 de zile cu soare pe an, faţă de 170 în România", menţionează sursa citată.
 
Cele două sindicate solicită implicarea imediată a Guvernului şi a CSAT pentru stoparea acestei crize false şi anchetarea celor vinovaţi de situaţia în care românii plătesc cel mai scump curent şi gaz din Europa.
 
„Cerem justiţiei sa se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura", precizează sindicatele
 
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS" şi Federaţia Naţională Mine Energie sunt federaţii reprezentative la nivel de sector de activitate "Energie, Petrol, Gaze şi Minerit Energetic", care reprezintă peste 80% din salariaţii ce lucrează în unităţile de producere a energiei electrice şi termice din România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

dumitru bogdan
18.01.2022, 19:51:29

Se pare că suntem cei mai verzi și cei mai rupți in .... din Europa. Pentru reducerea emisiilor, Johannis mai primește o medalie europeană, noi facturi pline de ecologie. Căci ecologia costa. .

-16 (16 voturi)
dumitru bogdan
18.01.2022, 20:11:51

Statul român deține producția de electricitate și o parte din cea de gaze. Cresterea prețului nu se poate explica numai prin scăderea producției. Sunt zile, când merg eolienele când exportăm. Statul român a obligat (prin guvernul Orban) ca 30% din producția de gaze sa o vanda producătorul pe bursă. Aveau piata de desfacere interna, contracte pentru acești 30%, dar guvernul a hotărât ca piața internă să piardă acest procent de gaz intern., Aceasta parte din piata a fost instantaneu acaparat de Gazprom. Statul prin firmele sale producătoare a crescut prețul la electricitate. Lipsa tehnologizării, de asemenea, nu se simte în preț de pe o lună pe alta. Citeam un articol in care se relata despre grozava creștere de preț la energie electrică din Germania, de 18%. Pai la noi s-a multiplicat prețul de câteva ori. Am primit oferta de preț de trei ori mai miare fata de ce contractasem in februarie 2021.

-13 (19 voturi)
ADani
18.01.2022, 21:11:34

Corect! Problema e una de oferta!

Mironov George
18.01.2022, 22:00:22

Mintiti, s-a pus in loc CATRINDALA terminarii neamului. Cost 120 milioane dolari. Erau bani suficienti pentru un grup de 150 MW pe gaz metan.

Ion_Capsuna
19.01.2022, 00:55:25

Dezastrul se va adinci!

-37 (37 voturi)
Modifică Setările